Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad: Lansare de carte a poetei Nina Toma

Sâmbătă, 23 septembrie Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad va găzdui o nouă lansare de carte a poetei Nina Toma. Sub genericul Străfulgerare de clipe fugare, timp câștigat, autoarea celor 61 de poeme, în fapt 61 de moduri diferite de abordare a Erosului, autoarea  construiește cea mai complexă și mai rîvnită dintre lumi: lumea iubirii. O lume în care – descoperind-o, cunoscând-o –  oricare dintre noi simte că și-ar dori să trăiască! Așadar, Străfulgerare de clipe fugare, timp câștigat este o carte scrisă din iubire și pentru iubire, din și pentru tinerețea spiritului, trupului și minții. Căci, așa cum spunea medicul și scriitorul italian Paolo Mantegazza, „il più bel metallo da incastrar le perle dell’amore è la giovinezza” (cel mai frumos metal pentru a încastra în el perlele iubirii este tinerețea).

Înțelegem din delicatul volum al Ninei că numai acest sentiment înălțător, divin, unic ne ajută să luptăm cu trecerea timpului și să ne câștigăm fărîma de veșnicie ce ne-ar putea fi hărăzită, dacă am iubi, dacă am jindui după împlinirea prin ființarea în cel căruia/cea căreia îi dăruim propria ființare. Dar, Dumnezeule, oare cît ar trebui să ființeze un creator, ca să-și plângă toate lacrimile? (Valeriu Stancu)

La această poetă inspirată și sensibilă sentimentul de dragoste este atît de frumos, de înălțător, de împlinitor, încât ajungi să te întrebi dacă el chiar se adresează unei ținte concrete sau închipuie o ființă ideală, zămislită după aspirațiile autoarei. Iubirea e joc, e vis, e devenire, e împlinire sufletească și umană, dar, în poezia Ninei Toma, ea nu e niciodată suferință. În această privință, prin atitudinea ei de ființă îndrăgostită, prin poemele ei de autor ce-și cîntă simțămintele, poeta din Bârlad contrazice în mod flagrant, în delicata ei carte despre iubire, despre timp și despre creație, faimosul vers al lui Florian: „Chagrin d’amour dure toute la vie”! Și, veți constata și singuri, nici minciuna, înșelăciunea, vulgaritatea, derizoriul nu-și află loc în iubirea pe care o dăltuiește în cuvinte și imagini creatoarea. 

          Evenimentul va avea loc la Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”, începând cu ora 11.00.

          Prezintă:Valeriu Stancu, Simion Bogdănescu

          Invitat: scriitorul Marius Chelaru         

Moderator: Elena Monu

Muzeul Vasile Pârvan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.