Doar 391 de muncitori străini lucrează în prezent în județul Vaslui, una dintre cifrele cele mai reduse din țară, în condițiile în care, suplinirea forței de muncă autohtone cu lucrători din Asia de Sud-Est, în special, tinde să devină un fenomen determinant pentru piața muncii din România.

Străinii au început să intre pe piața muncii din România, acum sunt prezenți în toate județele țării. Fenomenul care a schimbat demografia unor țări occidentale, precum Franța sau Belgia, unde nou-născuții majoritari sunt acum descendenți ai emigranților ultimelor decenii, este abia la început în România.
Muncitorii străini se numără deja cu miile în vestul țării, acolo unde afacerile și industria sunt mult mai dezvoltate, și cu sutele în est, mai ales în Regiunea Nord-Est, din care face parte și județul Vaslui, zonă rămasă în urmă. Dar oamenii din sudul Asiei, în special, ajunși în România în căutarea unei vieți mai bune, sunt prezenţi în toate judeţele ţării, concentraţi mai mult fiind în zona Bucureşti – Ilfov (peste 40 de mii în Capitală, și aproape 13 mii în județul Ilfov), Constanţa – 7.590 şi Timiş – 6.860. În țara sa, un srilankez câştigă între 88 şi 377 de dolari. În România salariul minim este de 670 de dolari, de aceea devine perfect de înțeles alegerea sa pentru un loc de muncă în țara noastră, chiar dacă noi, românii, suntem obișnuiți să credem că avem venituri mici.
Concentrarea cea mai mare de muncitori străini este în regiunea Bucureşti – Ilfov, unde lucrează aproape 56.000 de muncitori din ţări din afara Uniunii Europene, mai mult de 44% din numărul lor total de la nivelul ţării. În Constanţa muncesc aproape 7.600 de angajați străini, iar în Timiş sunt circa 6.900. Cei mai puţini muncitori străini sunt în judeţele Harghita – 412, Vaslui, penultimul loc la nivel național – 391 şi Covasna – 249. În total în țara noastră lucrează circa 127.000 de muncitori străini, după datele de la Inspecţia Muncii.
În județul Vaslui prima firmă importantă care s-a „mișcat” în această direcție, a importului de forță de muncă, a fost Transmir, care, în condițiile lipsei acute de muncitori calificați, dar și necalificați pentru construcții, pentru că meseriații au ales să muncească și să câștige mult mai bine în Vestul Europei. La începutul anului 2020, firma Soragmin Zorleni, parte a grupului de firme Transmir, a adus 30 de muncitori din India, pentru a realiza lucrările de pe tronsoanele câștigate de societate în cadrul proiectului drumului strategic al județului Vaslui.
„Avem în jur de 200 de muncitori, care vor lucra la acest proiect important. Lor li se vor alătura, la finele lunii februarie, încă 30 de muncitori specializați din India – mecanici utilaje, mecanici auto, dulgheri, fierar-betoniști, muncitori necalificați. Am văzut că, în Timiș, o altă firmă a adus 200 de astfel de muncitori, cu rezultate foarte bune, așa că apelăm și la muncitorii indieni pentru a duce la bun sfârșit acest proiect”, spunea în 2020 Eduard Popica, directorul executiv al grupului Transmir.