Șoferii vasluieni care nu-și actualizează actele mașinii după schimbarea culorii mașinii sau motorului riscă amenzi uriașe

Șoferii vasluieni trebuie să știe că datele din Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) trebuie actualizate ori de câte ori aduc modificări importante autovehiculelor. Fie că este vorba despre schimbarea culorii, înlocuirea motorului sau instalarea unui sistem GPL, proprietarul trebuie să solicite actualizarea documentului.

Codul Rutier prevede că proprietarul unui vehicul este obligat să solicite înscrierea în certificatul de înmatriculare orice modificare a datelor de identificare ale vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului. Acesta are la dispoziție un termen de 30 de zile de la data la care au survenit aceste modificări.

Concret, proprietarul trebuie să se prezinte la Registrul Auto Român (RAR) pentru actualizarea documentelor respective.

Cei care nu se conformează acestor reguli sunt sancționați, conform legii, cu amenzi din clasa a treia, cuprinse între 1.215 și 1.620 de lei.

„Dacă între două verificări tehnice periodice ați înlocuit motorul, ați montat instalație GPL pe autovehicul sau i-ați modificat culoarea, este necesar să mergeți întâi la o reprezentană RAR, pentru a fi făcute mențiunile necesare în CIV”, atrag atenția reprezentanții RAR.

Persoanele juridice care încalcă dispozițiile legale privind modificările și completările care trebuie făcute în certificatul de înmatriculare, precum și pe cele privind verificarea tehnică periodică fără solicitarea prezentării de către proprietar a dovezii existenței asigurării RCA, riscă sancțiuni din clasa a V-a de amenzi, cu valori între de la 4.252,5 lei la 20.250 de lei.

Amenzile sunt stabilite în baza valorii numărului punctelor-amendă, în funcție de tipul de abatere. Valoarea punctului-amendă este stabilită prin raportate la salariul minim brut pe țară și reprezintă 5% din valoarea acestuia.

De la 1 ianuarie 2025, având în vedere că salariul minim a ajuns la 4.050 de lei, valoarea punctului de amendă a fost stabilit la 202,5 lei.

Conform Codului rutier, contravențiile se încadrează în cinci clase, în funcție de gravitatea acestora: Clasa I: 2-3 puncte-amendă (405 sau 607,5 lei); Clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă (810 sau 1.012,5 lei); Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă (de la 1.215 la 1.620 de lei); Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amendă (de la 1.822,5 la 4.050 de lei); clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă (de la 4.252,5 la 20.250 de lei), se aplică doar persoanelor juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.