În județul nostru apicultura trece printr-o perioadă grea, din cauza frigului prelungit și a ploilor famiiile de albine ajungând la o mortalitate de 50%. La floarea de salcâm, spre exemplu, vremea schimbptoare, cu temperaturi extrem de scăzute a dus la compromiterea culesului cu 90%.

Vremea a pus mari probleme apicultorilor din jude, din cauza frigului, ploilor și a lipsei tratamentelor gradul de mortalitate în rândul familiilor de albine din județul Vaslui a ajuns la peste 50%. De exemplu, temperaturile forte mici au compromis în proporție de 90% culesul la floarea de salcâm.
Apicultorii vasluieni se confruntă, în această perioadă, cu probleme extrem de grave. Pentru a salva cât pot din famiile de albine, apicultorii trebuie să intervină cu hrană în stupi pentru ca familiile de albine să supraviețuiască. Cum culesul la salcâm este calamitat, apicultorii locali speră ca vor avea producții bune la tei și floarea soarelui.
Sorin Braniște, apicultor din județul Vaslui, arată că anul apicol 2025 este foarte greu: „Avem mortalități mari la efectivele de albine. Seceta din anul trecut și primăvara foarte rece au determinat familiile de albine să nu se mai dezvolte de la generație la generație, iar o parte din efective au pierit. Mierea de salcâm este cea mai bine plătită, iar la culesul de salcâm este un dezastru. Sunt câteva flori în vârful salcâmului. Apicultura este la un moment de răscruce. Au venit scumpirile la rame, la faguri, utilaje și este foarte greu. Apicultura a devenit costisitoare, iar prețul mic la miere nu ne acoperă cheltuielile. Dacă nu se intervine, mulți apicultori se vor lăsa. În județul Vaslui și în țară e la fel cu apicultura”.
Albert Einstein spunea cândva: „Dacă albina ar dispărea de pe pământ, atunci omul ar mai avea de trăit doar patru ani. Dacă nu ar mai fi albine, nu ar mai fi polenizare, nu ar mai fi plante, nu ar mai fi animale, deci nici omul nu ar mai exista.ˮ Albinele au capacitatea unică de a vindeca și de a hrăni atât animalele cât și oamenii. Însuși Hippocrate, părintele medicinei moderne, ar fi folosit polenul cu peste 2.500 de ani în urmă. Așa că, atenție mare cu gardienii planetei! În cazul distrugerii apiculturii, românii vor consuma mierea contrafăcută din spațiul Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat în cazul legumelor și-a fructelor, după ce au fost ruinate agricultura și pomicultura.