„Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în Episcopia Hușilor va avea loc, în perioada 19-21 septembrie 2024, Simpozionul Național „Cuviosul Nectarie Protopsaltul descoperit tinerilor”, eveniment organizat în contextul canonizării Cuviosului Nectarie, originar din Huși”, anunță siteul Episcopiei Hușilor.
După cum precizează Episcopia, în cadrul simpozionului vor avea loc activități liturgice, muzicologice și pedagogice, care vor evidenția trăsăturile duhovnicești și muzicale ale cuviosului Nectarie.
În prima zi a evenimentului, astăzi, joi, 19 septembrie 2024, va avea loc un atelier de muzică psaltică, susținut de Dl. Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu, dirijorul Corului Academic „Byzantion” din Iași, în cadrul căruia vor fi studiate câteva compoziții psaltice ale Sfântului Nectarie Protopsaltul, cu scopul de a fi implementate la strană de către cei prezenți.
La conferința organizată vineri, 20 septembrie, vor susține prelegeri invitați de seamă, precum: Dl. Lect. Univ. Dr. Habil. Nicolae Gheorghiță (Universitatea Națională de Muzică din București), Dl. Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu (Universitatea Națională de Muzică „George Enescu” din Iași), Dl. Prof. Univ. Dr. Vasile Vasile și Dl. Cercet. Șt. III Cătălin Cernătescu (Universitatea Națională de Muzică din București).
Programul simpozionului va fi următorul:
Joi, 19 septembrie 2024:
ora 08:00 – Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire pentru cântăreții bisericești din Episcopia Hușilor* (Catedrala Episcopală din Huși)
Răspunsurile la strană vor fi date de membrii Grupului Psaltic al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși
ora 16:00 – atelier de muzică psaltică, susținut de Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu (Sala de ședințe a Protopopiatului Huși)
Vineri, 20 septembrie 2024:
ora 10:00 – conferința „Cuviosul Nectarie Protopsaltul descoperit tinerilor”
ora 21:00 – slujba Privegherii și Sfânta Liturghie*, în cinstea Sfintei Cuvioase Casiana Imnografa
Răspunsurile la strană vor fi date de membrii Grupului Psaltic „Nectarie Protopsaltul”, dirijat de Diac. Lect. Univ. Dr. Sabin Preda, și membrii Grupului Psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși.
Chiar dacă s‑a născut la Huși, la începutul secolului al XIX‑lea, Nectarie Crețu (cunoscut drept Nectarie Protopsaltul tocmai pentru că era considerat privighetoarea Sfântului Munte) a fost înfiat, să zic așa, de părinții rugători de la Sfântul Munte, pentru calitățile sale deosebite, fiind cunoscut în toată Grecia ca un nou Cucuzel. Deși a fost atât de frumos zugrăvit de toți cei care l‑au cunoscut și l‑au ascultat, a rămas smerit în toate lucrurile. De altfel, se ferea să fie pictat sau fotografiat. Evita să fie pus în anumite demnități pentru vocea sa. Căuta mereu să se smerească, pentru că întotdeauna a considerat că vocea și talentul primite de la Dumnezeu, talanții aceștia pe care i‑a înmulțit, nu au fost altceva decât o podoabă pe care a adus‑o Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos. Prin urmare, nu pot decât să urez felicitări Episcopiei Hușilor pentru inițiativă!