În județul Vaslui, unde puterea de cumpărare este una dintre cele mai mici din țară, prețul la carnea de miel, 45 de lei pe kilogram și 22 de lei la kilogramul în stare vie, îi împiedică pe mulți vasluieni să se aprovizioneze așa cum se cuvine de Sărbătorile Pascale.

Potrivit tradiției, vasluianul trebuie să aibă pe masă, la Sărbătorile Pascale, pe lângă ouă roșii, pască și cozonac, și carne de miel, care ia forma unor diverse preparate. Anul acesta respectarea tradiției este împiedicată de prețul uriaș de pe piață al mieilor.
Carnea de miel a ajuns la 45 de lei pe kilogram pe piață, gata tranșat, sau 22 de lei la kilogram, în stare vie.
Crescătorii de animale au observat că, parcă mai mult decât anii trecuți, vasluienii nu își mai permit să cumpere carne de miel. Așa s-a ajuns ca mulți crescători să fie nevoiți să exporte o mare parte dintre efectivele de miel. În același timp, crescătorii, pe de cealaltă parte, nu au putut reduce prețurile, deoarece costurile mari pentru întreținerea animalelor, furajele scumpe și condițiile de pășunat grele din cauza secetei, nu le-au permis acest lucru. Cheltuielile de peste 500 de lei pe animal în timpul iernii, ca și tratamentele costisitoare pe care au fost nevoiți să le aplice, i-au împiedicat să opere orice reducere, sub amenințarea că nu își vor putea recupera investițiile.
„Piața de desfacere este foarte proastă. Nu ai ce să faci, suntem obligați să dăm la export. Doar 3 – 5% din miei sunt vânduți în țară. Lumea e necăjită, nu are bani. Eu îi cred, dar nici noi nu avem bani. Cine să cumpere?! Fiecare ar mânca. Consumul de miel de Paște este o tradiție, dar dacă nu au bani cu ce să cumpere! Omul nu mai ia carne de miel cu 45 de lei/kilogramul pentru că i se pare foarte scumpă și cumpăra carne de pasare, porc cau de vită”, a spus Ion Manolache, crescător de oi din satul Plopoasa, comuna Todirești.