Salariații din Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, ca și cei din casele de asigurări de sănătate din țară, au încheiat protestul început în 2 noiembrie, după ce legea care permite majorarea salariilor angajaților din acest sistem a fost adoptată în Camera Deputaților.

Legea care permite creșterea salariilor din casele de asigurări de sănătate a fost adoptată marţi, 14 noiembrie 2023, de plenul Camerei Deputaților cu 203 voturi „pentru”, un vot „contra” și 55 de „abţineri”. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect, care va merge la promulgare. Încetarea protestului înseamnă că casele de asigurări vor începe efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente, servicii care au fost suspendate dela începutul lunii.
Începând de pe 2 noiembrie 2023, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti au intrat în protest generalizat pe perioada nedeterminată. Angajaţii caselor de sănătate erau nemulţumiţi că salariile lor nu au mai crescut din 2018, dar şi de faptul că, conform contractului colectiv de muncă, ar fi trebuit să beneficieze de un spor de condiţii vătămătoare de muncă cu suplimentarea concediului de odihnă cu 3 – 5 zile, spor care a fost acordat altor categorii de bugetari, de exemplu celor de la Finanţele Publice, nu însă şi lor. Pe perioada protestului, activitatea de relaţii cu publicul a fost perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (de exemplu decontarea concediilor medicale) şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate,
Prin noua lege, Parlamentul a aprobat ca personalul din casele de asigurări de sănătate să beneficieze de salariu şi celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului. În sistemul de sănătate nu s-au însă rezolvat toate inechităţile, de exemplu, lucrătorii din Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, care, nici ei nu au primit majorări salariale în ultimii ani, nu se bucură de acelaşi tratament salarial prin noua lege.