Funcționarii vasluieni vor primi vouchere de vacanță și anul viitor, dar nu toți

Voucherele de vacanță se vor acorda și anul viitor, dar nu tuturor angajaților din sistemul public. Guvernul a anunțat că nu există varianta să fie tăiate decât pentru cei cu venituri mari. În plus, tichetele de masă ar putea fi transformate în bani. Sunt propuneri care ar urma sa fie incluse în pachetul de măsuri prin care Guvernul vrea să acopere gaura din buget de 43 de miliarde de lei, alături de reducerea cheltuielilor bugetare.

Deși au fost voci în coaliția de guvernare care au propus ca anul viitor angajații din sistemul bugetar să nu primească deloc vouchere de vacanță, premierul consideră că angajaților de la stat trebuie să li se acorde vouchere chiar dacă va exista un prag pentru aceste beneficii. O variantă ar fi venitul minim net de 8 mii de lei. Totodată, prin ordonanța de guvern care va scădea cheltuielile bugetare, numărul secretarilor, subsecretarilor și consilierilor de stat va fi redus cu 30%. Cel al consilierilor șefilor din consilii județene, al consilierilor primarilor și ai prefecților se reduce la jumătate.

„Discutăm și despre lista priorităților legislative ale Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară. Iar aici, pe lângă reforma sistemului de asistență socială, vorbim despre măsurile de reducere a evaziunii fiscale și despre cele privind reorganizarea extinsă a administrației. Este obligatorie eficientizarea aparatului de lucru și comasarea unor instituții care sunt total anchilozate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit unor surse guvernamentale, tichetele de masă – a căror valoare e acum de 35 de lei și care va crește anul viitor la 40 de lei – ar putea fi acordate odată cu salariul și transformate în bani.

Salariile șefilor de agenții, autorități și instituții autonome aflate sub autoritatea Parlamentului nu vor putea depăși o valoare de 6 ori mai mare decât remunerația unui ministru, iar autoturismele cumpărate de instituțiile publice nu vor putea fi mai scumpe de 23.000 de euro.

„E un pas înainte, însă nu suficient, multe dintre restricțiile impuse au caracter temporar, adică doar pe perioada anului viitor”, a afirmat, pentru TVR, Adrian Negrescu, analist financiar.

Guvernul ar putea limita sporul pentru condiții de muncă grele și condiții vătămătoare. Se ia 15% din salariu, dar nu mai mult de 1.000 de lei brut. Telefoanele de serviciu nu pot fi mai scumpe de 500 de lei , iar decontarea abonamentului nu poate depăși valoarea de 25 de lei pe lună.

După asumarea răspunderii Guvernului și aprobarea lor, unele măsuri ar putea fi aplicate din octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.