Vasluiul va avea 14 stații de încărcare pentru mașinile electrice

În curând în județul Vaslui vor apărea 14 stații de încărcare pentru mașinile electice. Consiliul Județean dorește aplasarea lor în mai multe locuri, pentru a acoperi întreg județul: Vaslui, Bârlad, Negrești, Codăești și Băcești. Scopul final al acestui proiect este eliminarea gazelor de seră și încurajarea creșterii numărului mașinilor electrice.

Autoritățile județene doresc amplasarea de staţii de alimentare pentru vehicule electrice în mai multe zone din judeţ, în cadrul unui program privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Proiectul, care se află în stadiul de aprobare a studiului de fezabilitate, va avea o valoare de 7,8 milioane de lei, din care contribuţia CJ Vaslui urmează să fie 3,8 milioane de lei.

Potrivit reprezentanţilor CJ Vaslui, în zona Moldovei nu există staţii de încărcare a maşinilor electrice suficiente pentru a satisface cererea în creştere, lucru care conduce la o descurajare a traficului electric, cu consecinţe negative în plan turistic, economic şi de mediu.

Locaţiile identificate de autorităţile vasluiene pentru amplasarea staţiilor de alimentare sunt: Palatul Administrativ, sediul SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Vaslui, Casa Armatei Vaslui, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat Neglijat şi Exploatat Bârlad, Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, Centrul de Asistenţă Medico Socială Băceşti şi Centrul de Asistenţă Medico Socială Codăeşti pe DJ 264. În cele opt staţii vor fi amenajate câte două puncte de alimentare, unul de încărcare rapidă şi unul de încărcare în curent alternativ.

Vicepreşedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, a declarat: „Aceste staţii de alimentare vor fi amplasate în locaţii aflate în proprietatea CJ din localităţile Vaslui, Bârlad, Băceşti şi Codăeşti. În paralel, există şi unele localităţi care doresc derularea pe cont propriu a unor proiecte similare, mai ales în condiţiile în care se înregistrează o creştere a numărului de vehicule electrice. Trebuie să ne adaptăm la nevoile cetăţenilor şi să venim în întâmpinarea lor”.

Staţiile de alimentare vor comunica prin protocol tip Open Charge Point Protocol şi vor dispune de instrucţiuni în limbile română şi engleză. Punctele de reîncărcare în curent alternativ şi curent continuu vor fi amplasate la o distanţă de doi, trei metri între ele, astfel încât să existe posibilitatea alimentării a două vehicule electrice simultan. În cele opt locaţii desemnate pentru amplasarea staţiilor de alimentare vor fi amenajate şi câte patru locuri de parcare.

„Cererea de finanțare a fost depusă de Consiliul Județean Vaslui prin EURONEST, care a fost deja aprobată. Până la sfârșitul lunii octombrie se va elabora documentația tehnico-economică aferentă etapei a II-a de evaluare, ulterior urmând a fi demarate lucrările de construcție și montare. Stațiile vor beneficia de 2 puncte de încărcare fiecare și de câte 2 locuri de parcare și vor fi accesibile publicului larg”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.