Așa cum anticipam, plângerile consilierilor liberali și amenițările lor cu instanța în legătură cu nerespectarea legislației privind alegerea vicepreședinților Consiliului Județean (CJ) Vaslui, nu sunt decât jocuri politice făcute să hărțuiască mai mult PSD-ul, decât să obțină cu adevărat o victorie politică care să conteze. Dacă totuși se vor adresa intanțelor, liberalii riscă nu numai să se facă de rușine, dar și să le ofere aproape gratuit social-democraților motive viitoare de șicanare și de luptă împotriva lor. Cum prevedeam și în articolul Furtună în paharul cu apă a lui Buzatu. Consilierii județeni liberali încearcă o vitorie de moral, dar fără partenerii din USR, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, este pregătit să aibă dreptate cu legea în față la viitoarea ședință de luni, 9 octombrie. Aseară, la o emisiune tv, președintele Buzatu a demontat plângerile consilierilor liberali depuse la începutul acestei săptămâni la instituția pe care o conduce, spunând că legea a fost respectată, liberalii aducând în documentele depuse false argumente, care nu au legătură nici pe departe cu ce prevede legea. Astfel, în privința plîngerii liberalilor cum că în momentul alegerii celor doi vicepreședinți au lipsit trei consilieri județeni, nevalidați la acea dată, și deci procedura nu a fost făcută cu respectarea legii, Dumitru Buzatu spune că nu era necesar ca respectivii consilieri să fie prezenți la vot. „Formula prevăzută de lege, care ilustrează cadrul democratic, este aceea a unei majorități, care decide cine sunt vicepreședinții instituției. Pentru aceasta trebuiesc duse negocieri, după care se trece la mecanismul democratic de vot, adică trebuie să fie jumătate plus unu. Potrivit actualului Cod administrativ alegerea vicepreședinților se face cu majoritatea consilierilor județeni în funcție. Noi avem în total 35 de consilieri județeni, iar în momentul votului erau în funcție 31. Asta înseamnă că era destul să voteze 16 consilieri. Noi am avut un scor mai mare, de 19 voturi, deci mai mult decât necesar”, a explicat Dumitru Buzatu.
Alegerea vicepreședinților se încadrează la „situații de urgență”, deci poate fi introdusă oricând ca punct suplimentar
În ce privește abuzul invocat de liberali cu privire la încadrarea ilegală pe oridinea de zi, în categoria „punctelor suplimentare” a alegerii vicepreședinților, Buzatu spune că aceasta a respectat legea și că se încadrează la categoria „situațiilor de urgență”. Cusută cu ață albă sau nu, chestiunea ar sta în picioare în fața instanțelor. „A mai fost o observație cum că pe ordinea de zi am introdus acest punct suplimentare de dezbatere. Dar legea îmi permite mie și oricărui consilier județean să introducem puncte suplimentare pe ordinea de zi. Nu este ilegal. Poate uneori este o urgență, cum a fost cea a vicepreședinților, pentru că e posibil ca președintele instituției să se găsească în imposibilitate de a a-și exercita atribuțiile. S-au invocat argumente false!”, a mai spus Dumitru Buzatu.
În final, acesta a abordat și chestiunea cererilor USR PLUS de a face parte din comisiile de specialitate, lucru care nu a fost posibil în ședința precedentă, deoarece useriștii, împreună cu consilierii PNL, au părăsit sala. Dumitru Buzatu a ironizat voalat distanțarea dintre partidele de dreapta partenere: „În următoare ședință vor depune jurământul cei trei consilieri care au lipsit, apoi vom da posibilitatea să se exprime tuturor partidelor aflate în componența consiliului și vom dezbate dorința USR PLUS de a face parte din comisiile de specialitate, deoarece grupul liberal s-a retras, după cum se știe. Noi nu putem de fiecare dată când se retrage grupul liberal minoritar să nu mai ținem ședințe. Ce putem face este să-i invităm la dialog. Dacă nu se poate, noi avem majoritatea cerută de lege”, a mai punctat președintele Buzatu.