Raportul Autorității Electorale Permenente privind contribuțiile financiale locale la recenta campanie electorală este o oglidă a luptelor politice crâncene care s-au dus în județul Vaslui, de multe ori ambiția obținerii unei funcții de consilier local sau primar fiind plătită scump, la propriu. Știind că statul român va deconta totuși toate cheltuielile electorale dacă trec pragul de 3%, candidații de la Vaslui au plusat uneori nemăsurat pentru a câștiga cursa electorală, scoțând direct din buzunar, primind donații substanțiale sau împrumutându-se de la cunoscuți cu zeci de mii de lei.
Trebuie spus că am putea chiar identifica un model general al „conduitei financiare”, majoritatea candidaților cheltuind la început timid, pentru ca pe finalul campaniei să plusese până la paroxism. Totuși, privind detaliat transferurile bancare, se poate observa cum unii dintre candidați au jucat tare mai tot timpul, cum ar fi Mihai Botez (USR) sau Emil Dorin (Pro România), care au pompat constant bani în campanie. Alții, cum ar fi Dan Marian (ALDE), au combinat ajutorul de la partid, primit la începutul campaniei, cu contribuții personale, spre sfârșitul competiției electorale. Unii nu s-au sichisit deloc să investească, știind că vor câștiga fără probleme, cum a fost Vasile Pavăl (PSD) la Vaslui, alții, deși aveau șanse mari, nu s-au lăsat pe-o ureche, cum este cazul lui Dumitru Buzatu (PSD) care a contribuit rezonabil. După care vin cei care au investit foarte mult fără să câștige nicio funcție, cum este cazul deputatului Irinel Stativă, care a candidat pentru un mandat de consilier județean sau a lui Lucian Pecheanu (candidatul PSD pentru primar la Drînceni) – dar care își vor recupera banii. În fine, ultima categorie, cea mai nefericită, cei care au băgat bani serioși, dar nu îi vor mai vedea vreodată – independenții Florinel Bleoju (fost primar al Bogdăniței), Ion Sîrbu (Bârlad) sau Liliana Hagiac (Alexandru Vlahuță).
AEP estimează că va rambursa partidelor 191 milioane lei, bani care vor fi virați în conturi anul viitor. Legea 334/2006, care reglementează finanțarea partidelor politice și a campaniilor spune că formațiunilor politice le sunt decontate costurile pentru campania electorală numai dacă depășesc pragul de 3% la alegeri. „Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală proprie sau a formaţiunii politice care i-a propus pot proveni numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii ale acestora sau din împrumuturi contractate de aceştia de la persoane fizice sau instituţii de credit”, se spune în lege. Cheltuielile candidaţilor pentru campania electorală trebuie să fie făcute numai cu producţia şi difuzarea de materiale electorale pe radio sau TV (plafonul maxim nu trebuie să depășească 40% din totalul cheltuielilor), cheltuieli de difuzare a materialelor electorale în mediul online (plafonul maxim fiind de 30%), cercetări sociologice (maxim 30% din totalul cheltuielilor) apoi chletuieli cu afişe electorale, broşuri, pliante. Deși știm că toți stau cu chitanțele sub pernă și pot oferi explicații cu privire la rulajul fondurilor, ar fi interesant de văzut la unii candidați pe ce au dat efectiv banii, știut fiind ca unii dintre ei au avut doar câteva apariții prin ziarele locale sau la televiziuni. Pe studii sociologice, probabil…Să-i luăm acum la rând.
USR: Mihai Botez – campion la cheltuit bani, Alin Silitră – cel mai zgârcit userist
Liderul incontestabil al contribuțiilor este deputatul Mihai Botez care a pus la bătaie 260.000 lei, adică aproape 54.000 de euro, pentru a-și finanța campania pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Pentru a strânge suma aceasta, deputatul s-a împrumutat cu 135.000 lei, restul provenind din fonduri proprii. Mihai Botez a primit și un transfer de 2.500 lei din contul central de campanie al USR în contul organizației județene de partid.
Contribuții mai substanțiale în campanie au avut useriștii: Ana Maria Vintilă (candidat pentru funcția de primar al Bârladului) 22.300 lei, Florin Mardare (pentru funcția de primar al Negreștiului) cu 15.560 lei, Guzgan Gheorghiță (pentru funcția de primar al comunei Banca) cu 11.150 lei, dar și Emil Cătălin Mândru (pentru funcția de consilier județean) care a pus pe masă nu mai puțin de 12.000 lei. Excepție a făcut Alin Silitră (candidat la funcția de primar al Vasluiului) care a scos din buzunar numai 1.500 lei. Este probabil candidatul cu cea mai mică contribuție dintre toți cei care s-au înscris în competiția pentru funcția de primar de municipiu.
ALDE: Daniel Olteanu – împrumuturi masive, Dan Marian- subvenții substanțiale de la partid
Liberal-democrații s-au luptat din răsputeri în această campanie și chiar au obținut rezultate bune, dovadă că sunt acum în tratative cu PSD pentru obținerea majorității în CJ Vaslui și a unei funcții de vicepreședinte. Prestațiile politice ale lui Daniel Olteanu și popularitatea sa, îi asigură deja un post de deputat în Parlament, chiar dacă nu a reșit să-l obțină pe cel de primar al Bîrladului. La rândul său, Dan Marian, candidat la funcția de președinte al CJ Vaslui, a arătat că jocul de gleznă pe care l-a făcut ca ousider în ultimii ani i-a prins bine, devenind un politician riguros, surprinzător și periculos pentru adversarii politici. Ambii politicieni au cheltuit sume mari în această campanie. Pentru candidatura sa, Dan Marian a primit un transfer din contul central de campanie al ALDE în cuantum de 30.000 lei, la care sau adaugat alți 35.000 lei de la subvenția publică pentru partide. La aceste sume Dan Marian a adăugat 22.000 lei din veniturile proprii. Deputatul Daniel Olteanu a scos din buzunar doar 300 lei la care a adăugat 160.000 lei luați cu împrumut. Primarii de comună câștigători ai ALDE, adică Iacob Alexandru (Perieni), Vasile Cezar Ticu (Puiești), Iacob Ionuț Ghiur (Viderei) au contribuit cu câte 10.000 lei, iar Dănuț Iacob (Dragomirești) cu 7.950 lei. La ALDE se mai evidențiază în cheltuieli Cristian Turcu și Sorin Braniște (ambii candidați pentru funcția de consilier județean) cu câte 15.000 lei, dar și Cătălin Tocu (pentru consilier local la Huși) – 11.150 lei. Sorin Radu, candidatul pentru funcția de primar al Vasluiului, a contribuit din veniturile proprii cu 14.000 lei, dar a și luat cu împrumut 41.000 lei. Adrian Cosmin Filip, candidatul ALDE pentru funcția de primar al orașului Huși, a scos din buzunar 22.000 lei.
PNL: Donație pentru Tudor Polak, sume fixe pentru unii candidați liberali
Tudor Polak, candidatul liberal pentru Primăria Vaslui, este cel care a contribuit cel mai mult în campania pentru locale – 85.000 lei, din care 15.000 au reprezentat o donație. Este urmat de colegul său, Marius Arcăleanu, candidat pentru funcția de președinte al CJ Vaslui, care a pus la bătaie 75.000 lei. Candidații liberali pentru funcția de consilieri județeni au contribut, în majoritate, cu câte 15.000 lei, cei pentru consiliile locale ale orașelor cu sume între 5.000 – 10.000 lei, iar cei pentru consiliile locale de comună cu sume între 1.000 – 3.000 lei. Alexandru Nichifor a pierdut Hușiul chiar dacă a băgat 22.300 lei în campanie, iar Dumitru Boros a câștigat cu aceeași sumă Bârladul. Primarii liberali de comune câștigători au avut sume între 6.000 – 11.000 lei.
Pro România: Emil Dorin a cheltuit 124.000 lei, în timp ce unii candidați la funcția de primari de comune câte 50 de lei
Emil Dorin, candidat la funcția de președinte al CJ, a băgat constant bani în campanie, acumulând la final un total de 124.000 lei, în timp ce Ciprian Pintilie, care a candidat pentru funcția de primar al municipiului Vaslui, a început timid, cu 3.000 lei, pentru ca apoi să mai adauge 22.000 lei. Se mai evidențiază Radu Moroșanu, candidatul pentru Primăria Negrești cu 7.000 lei. Majoritatea candidaților Pro România pentru funcția de primar de comună au avut contribuții cuprinse între 1.500 – 2.300 lei, dar au existat și unii (candidații de la Grivița, Rebricea ori Perieni) care au dat doar 50 de lei din buzunarul propriu.
PSD: Dumitru Buzatu echilibrat, Ioan Ciupilan și Vasile Pavăl fluierând, primarii de comune disperați
Pentru unii social-democrați campania a început relaxat, cu sume modice, pentru ca apoi să pluseze spre final. Unii candidați pentru funcția de consilier județean au dat câte 5.000 de lei, cum ar fi Valeriu Caragață, Eduard Popică, Costel Zară, Vasile Puf, Cătălin Lupu, Mihai Cehan. Excepție face Ciprian Trifan, actualul vicepreședinte CJ, care a contribuit cu 7.000 lei. Dan Eduard Prisăcaru, pus recent pe un loc eligibil de deputat, a dat doar 3.000 lei. Culmea campaniei este deputatul Irinel Stativă care a candidat fără succes pe lista consilierilor județeni, scoțând din buzunar 10.000 lei. Candidații pentru o funcție în Consiliul Local Vaslui au contribuit cu 2.000 lei, doar actualul viceprimar Dragoș Cazacu cotizând cu 10.000 lei. Primăria Murgeni a fost câștigată de Eduard Cazacu cu 3.000 lei, iar Lucian Pecheanu la Drînceni a pierdut chiar dacă a cotizat cu 11.000 lei. Dumitru Buzatu, câștigătorul funcției de președinte CJ, a fost echilibrat, a pus pe masă doar 21.000 lei. Fostul primar Constantin Constantinescu a pierdut la Bârlad chiar dacă a avut 22.150 lei în total. Primarul de la Șuletea, Ciprian Robert Tamaș, a cotizat 11.150 lei, Mona Bujor a câștigat la Solești cu 3.000 lei, Paula Hultoană la Zorleni cu 5.000 lei, Vasile Țabără la Hoceni cu 10.000 lei, Radu Valerică la Rebricea cu 6.690 lei, Ion Dorobanțu la Bogdănești cu 4.000 lei, Dănuț Tofan la Lunca Banului cu 3.000 lei. Nicolae Macovei a pierdut la Văleni, deși a avut pe mână 11.150 lei. Cel mai relaxat primar de comună a fost Relu Brașoveanu (Bălteni), care a scos din buzunar numai 1.500 lei. La fel de relaxat a fost Vasile Pavăl, primarul Vasluiului, care a contribuit cu doar 2.000 lei. Ioan Ciupilan a pus la bătaie doar 10.000 lei, deși a avut adversari grei la Huși. În alte comune contribuția candidaților a fost cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei.
PMP: Corneliu Bichineț cot la cot cu Romulus Buhăescu și Marcel Gangu = 10.000 lei
Deși a demisionat din funcția de președinte al Organizației Județene a PMP Vaslui, Corneliu Bichineț s-a regăsit pe listele de candidați pentru funcția de consilier județean. Contribuția sa a fost de 10.000 lei, la fel cu cea a lui Marcel Gangu, candidat pentru aceeași funcție. Romulus Buhăescu, candidatul pentru funcția de președinte al CJ Vaslui, a cotizat cu aceeași sumă, iar pe Costică Bertea, candidat la funcția de primar al Zorleniului, nu l-a ajutat suma de 11.150 lei.
Triștii independenți
Fostul primar al comunei Bogdănița, Florinel Bleoju, acum a candidat independent și a pierdut 5.300 lei, la fel ca și Ion Sârbu, candidat la Bârlad pentru funcția de primar – 5.650 lei și Liliana Hagiac (comuna Alexandru Vlahuță) – 3.000 lei.