După două decenii, APM Vaslui și-a dat seama că nu are… adresă

Somnul din birouri naște monștri. Nu că nu am fi știut toți asta, însă mioritica delăsare a funcționarilor dă naștere constant celor mai nastrușnice situații, fiecare mai nebunatică decât surorile ei. N-ar fi nicio problemă, ne plac știrile de genul acesta, dar nu și forurilor europene, care dau parale prin programe serioase și care nu gustă deloc aiureli funcționărești, mai ales când vine vorba despre instituții care își bagă nasul în mai toate proiectele europene dând avize de mediu pe plan local.

La începutul anului, niște funcționari din Ministerul Mediului  făceau un joc de greznă birocratic și trimiteau adrese la toate instituțiile din subordine care își administrau sediile unde funcționau, dar nu erau proprietare ale clădirilor, nici a terenurilor pe care se află imobilele respective, să pună la dispoziție toate datele pentru ca situația acesta din aer să revină cu picioarele pe pământ. Este vorba de o mai veche brambureala legislativă cu terenuri pe care erau construite diverse instituții ale statului, petrecută în anii de după Revoluție. Cert este că din anul 1999, când s-au făcut primele diligențe pentru construcția sediului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui, terenul pe care s-a înălțat instituția a fost în proprietatea Municipiului Vaslui, fiind dat în mod repetat de către Consiliul Local Vaslui în concesiune APM Vaslui cu drept de administrare și evidență financiar-contabilă distinctă. Adică o treabă care trebuia să fie simplă a fost complicată aiurea.

Terenul și sediul APM Vaslui (bunuri ale statului) ar fi trebuit să aparțină demult Ministerului Mediului, și nu Municipiului Vaslui, iar ministerul să dea, la rândul său, în administrare APM Vaslui bunurile respective. Deci până acum toți directorii de mediu au stat cu capul în traistă și picioarele pe un teren cu probleme, după cum se va vedea mai jos.

De la 1 leu valoare de inventar, sediul și terenul APM valoarează acum 3.011.010 lei

Deci funcționarii ministeriali au cerut toate documentele pentru inițierea unei hotărâri de guvern prin care se dorea clarificarea situația sediului APM, a trerenului, dar și a platformelor pentru monitorizarea aerului de la Huși și Vaslui.

La o analiză atentă, din toate documentele nu reieșea adresa exactă a terenului pe care a fost construit sediul APM: „Terenul pe care este construit sediul APM Vaslui a fost înscris în inventarul domeniului public al statului sub numărul MFP 107770 ”Teren destinat constructie Sediu” fără a se completate rubricile referitoare la descriere tehnică și vecinătăți, cu adresa incompletă ”Vaslui, MRJ Vaslui, Str. Cãlugãreni; Nr: -” și cu drept de proprietate dobândit conform Hotărârilor nr. 22/1999 și 739/2003 și înregistrat în inventar la valoarea de inventar = 1 leu, cu drept de administrare în favoarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului”, se scrie în nota de fundamentare a proiectului hotărârii de guvern inițiat săptămâna trecută de ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru clarificarea situației de la Vaslui. Cum ar veni, deși Poșta Română trimitea plicuri la nr. 63 pe strada Călugăreni, acest număr nu exista de jure în acte. Totodată a fost realizată și evaluarea clădirii. Acesta are o valoare de inventar de 3.011.010 lei, de la 1 leu, suma modică cu care a fost trecută în inventar. Proiectul actului normativ se află din 2 octombrie în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.