Despre oameni și soareci în perspectiva alegerilor parlamentare

Nu mă mulțumește parafrazarea renumitei cărți în titlu, pentru că nu prea am cum vorbi despre oameni. Nici măcar despre oameni politici. Așa că mă voi limita la șoareci politici.

Listele cu candidaturile pentru alegerile parlamentare anunțate de PNL și PSD Vaslui arată clar emoțiile și pasiunile politicienilor din județ, dar mai ales o rupere totală de realitate, disensiuni în cadrul organizațiilor și o totală lipsă de respect pentru cetățean. Vasluiul are zece locuri arvunite în Parlament, pentru care se vor bate ca chiorii o gașcă de lunatici, unii dintre ei fără nicio zi de muncă adevărată la activ.

Aseară târziu, primarii pesediști din județ, alături de membrii mai importanți din organizație, au decis, prin vot, următorii candidați pentru alegerile parlamentare (îi menționăm în ordinea stabilită prin vot): Eduard Popică, Adrian Solomon, Eduard Prisăcaru, Irinel Stativă, Ramona Maria Mocanu, Aurel Căciulă, pentru Camera Deputaților, și Valeriu Caragață, Gabriela Plăcintă, Gabriela Crețu, Doina Silistru pentru Senat. În primul rând, se vede clar cine este preferat pentru a-i lua locul lui Dumitru Buzatu peste patru ani și care cu siguranță va candida pentru postul de președinte al Consiliului Județean. Și anume, Eduard Popică. Acesta urmează aceeași „rețetă” care a dat roade la Buzatu, Mihalachi, Bichineț: după o încălzire în Parlament, vine ca președinte, chipurile „pentru a pune mâna la dezvoltarea județului”. Așa au zis-o și cei dinaintea sa, așa va zice și Popică peste patru ani. Toate bune, până la urmă, Eduard Popică, ar fi cel mai competent de la social-democrați. Dar ce ne facem cu Edi Prisăcaru, Doamne apără și păzește?! Deci mazilitul ăsta din PNL, care halește câte trei „Bucuria copiilor” (e dulciul său preferat, pe bune) pe nerăsuflate va merge în Parlament? Pentru că va merge, doar e pe loc eligibil. O colega din presă cu care vorbeam azi dimineață despre subiectul ăsta, a zis una bună de tot: „Păi cum să rămână șaormeriile din București fără clienți?” Așa-zisa „înviorare” a social-democraților cu „nume noi”, aduce oameni din eșalonul doi de slugarnicie a liderului Dumitru Buzatu. Lista celor de la PSD nu e atât de proaspătă și din cauză că toți parlamentarii actuali se regăsesc în ea. Totul e de formă. Cum ar veni, râdem, glumim, dar noi, ăștia care conducem, nu părăsim incinta. Mulți de prin presă le cântă deja prohodul lui Irinel Stativă sau Gabrielei Crețu, care n-ar fi pe locuri eligibile. Teoretic așa este, dar hai să ne uităm la lista celor de la PNL unde…

Frica păzește bostănăria liberală

Dacă Nelu Tătaru nu ar fi fost ministru, acestuia i s-ar fi servit candidați de la București, exact cum a pățit Iașul. Rezultatele de la locale ale liberalilor vasluieni sunt mult sub cele scoase la Iași și cu siguranță ar fi fost furtună în organizația de la Vaslui. Ei, de o furtună tot au avut parte, Nelu Tătaru mazilind niște nume din organizație care n-ar fi prestat cum trebuie. Mi se pare de prost gust să te răzbuni pe Marius Arcăleanu, care chiar s-a zbatut în campanie, și să nu-l pui nici măcar pe ultimul loc pe lista de la parlamentare. Asta arată modul „comunist” de a face politică a lui Nelu Tătaru. Este genul de politician care vrea „numai viictorii” sub deviza „puțini și buni răzbim”. De fapt, în spatele acestei atitudini stă o mare frică (atât dinspre partea propriilor membri departid, cât și de PSD), ăsta fiind și motivul pentru care candidează pe prima poziție pe lista de la Camera Deputaților și nu la Senat, unde ar fi fost demn din partea lui să apară, pentru că e un fost senator și președintele organizației. Dar Nelu Tătaru știe „algoritmul” alegătorului român aiurit: votez la Camera Deputaților cu partidul favorit, și la Senat cu ăilalți, „ca să fie echilibru politic”.

Deci frică mare în tabăra liberală. Și inconștiență: cum să-l pui pe fenomenalul anonim Iulian Bîcă pe prima poziție la Senat? Consilier al actualului primar Dumitru Boroș, acesta a fost directorul de campanie al primarului, și, din această poziție, aflăm deodată despre el cum că s-a „bătut cu adversarii”, „a fost în prima linie”, „a condus ostilitățile”. Bă, voi sunteți normali la cap? O să vă mănânce Doina Silistru cu fulgi cu tot, chiar dacă e pe ultima poziție la Senat. Lista de la Senat trebuia deschisă de Gelu Viziteu, liberal vechi, om care știe să vorbească și are prestanță! Iar voi l-ați pus pe ultima poziție… 

Între Iulian Bîcă și Gelu Viziteu se află o altă figură ștearsă de la Huși – Mihaela Nacu. A doua poziție pentru Camera Deputaților este ocupată de Tudor Polak, care, în mod normal, ar fi trebuit să deschidă lista, pentru că a demonstrat că nu e atât de pafarist și a început să le aibe cu politica. Îl urmează Radu Bobîrnat (o alegere bună, dar pe un trist loc trei), Daniel Onofrei (un „mare” și etern anonim care s-a jucat de-a politica și pe la PMP), Carmen Bularga (nefericit loc patru), Andrei Năforniță (meganecunoscut) și Cătălina Popa (anonimum cum laudem).

Pe toată această lipsă de discenământ politic a liberalilor vor juca țonțoroiul (meritat) cei de la PSD, Pro România Social-Liberal și USR – suntem încă în așteptatea listelor cu marile jocuri politice ale dreptei.

Și, ca să ma întorc la titlul, cred că pot, totuși, vorbi depre oameni. Ei sunt alegatorii. Sunt singurii oameni adevărați din treaba asta, care au demonstrat la alegerile locale că nu mai pot fi păcăliți atât de ușor. Cursele de șoareci au fost deja întinse!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.