Care este cu adevărat „bomba electorală” de la Vaslui

În timp ce „bombele electorale” explodează prin redacții de ziare și în capul politicienilor, iar buletine de vot sunt luate la lupă (ca să nu spun altceva), județul se așează liniștit la locul său, printre butoaiele cu tulburel și ajutoarele sociale. Se așează el liniștit, dar e un altfel de județ: nu e atât de turmentat, iar ajutoarele sociale au cam început să-l enerveze.

Modul cum au votat românii ar trebui să dea de gândit șefilor de partide, dar mai ales președinților de organizații județene. Este pentru prima oară când în județul Vaslui (și nu numai) oamenii au votat masiv un candidat de la un partid, iar la consiliul local/județean au votat lista de candidați de la alt partid. Cel mai bun exemplu e în municipiul Vaslui, unde Vasile Pavăl a câștigat detașat, dar în Consiliul Local nu are majoritate și probabil nu o va avea, cu toate chinurile alianțelor. Este un semn de maturitate al electoratului. Cu alte cuvinte, „te votam, dar vrem ca activitatea ta sa fie atent jalonată de celelalte partide”.

Așa că putem merge mai departe și să spunem că acum suntem martorii unei noi conștiințe politice, care ridică degetul tremurător pentru prima oară și aruncă un „ntz!” în nasul politicienilor. Nu e vorba de vreo ghidușie dușmănoasă făcută pe loc în cabina de vot, ci de un semnal că electoratul își plănuiește de acum singur soarta, nu mai vrea să fie purtat ca un măgar în orice direcție.

În privința voturilor nule, cele 12.000 de la Vaslui, dacă se vor dovedi că sunt nule cu adevărat, arată și acestea ceva: este electoratul furios, care nu mai crede în nimic.

Cei 12.000, sau poate un număr mai mare, pot face diferența la alegerile parlamentare, iar președinții de organizații județene trebuie să-și schimbe tactica electorală, dacă vor să-și trimită oamenii în parlament. Printre filmulețe calomnioase ieftine, candidați șmecheri care încearcă să se convingă chiar pe ei înșiși că vor face cu adevărat ceva dacă vor fi aleși, șefi de organizații județene fuduli, care sunt de părere că a scoate un procentaj cât piciorul broaștei este mai bine decât o alianță politică benefică pentru județ, mahalagii cu ceafa groasă acum „responsabilizați”, iată că electoratul începe să-și dea singur singur șansa normalității. Aceasta este cu adevărat bomba electorală de la Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.