sâmbătă, aprilie 13, 2024
Acasă Blog

CSM își consolidează prima poziție în play-out

CSM Vaslui s-a impus cu 2-0 pe terenul celor de la Aerostar Bacău, în cea de-a treia etapă a play-out-ului Ligii a 3-a, și și-a consolidat prima poziție în play-out, ajungând la 25 de puncte.

Formația vasluiană CSM Vaslui și-a consolidat prima poziție în play-out, ajungând la 25 de puncte acumulate în acest sezon, după victoria de sâmbătă, 12 aprilie 2024, pe terenul celor de la Aerostat Bacău.

Jucătorii vasluieni au dominat meciul realizând primul lor succes în acest an prin golurile lui Vasile Buhăescu și Octavian Cracea.

Peste o săptămână, vasluienii de la CSM vor întâlni vasluienii de la Rapid Brodoc, într-un derby local cu formația clasată în prezent pe locul 8 în clasamentul seriei.

Meciul va avea loc sâmbăta viitoare, pe 20 aprilie 2024, de la ora 17:00, pe Stadionul Municipal.

„Ne impunem cu 2 la 0 pe terenul celor de la Aerostar Bacău și ne consolidăm prima poziție în play-out, ajungând la 25 de puncte acumulate în această stagiune. Jucătorii noștri au avut o evoluție de zile mari, reușind să domine partida și să-și adjudece primul succes din anul 2024. Golurile noastre au fost marcate de Vasile Buhăescu și de Octavian Cracea. De remarcat debutul puștiului Mihai Năzăreanu în tabăra noastră! Felicitări, băieți și mult succes în continuare! Hai, CSM Vaslui!”, au scris cei de la CSM pe pagina proprie de socializare.

Jandarmii vasluieni au donat sânge pentru a salva vieți

În încheierea activităților organizate cu prilejul ,,Zilei Jandarmeriei Române”, vineri, 12 aprilie a.c., jandarmii vasluieni s-au alăturat campanie „Donează sânge, salvează o viață”.

Astfel, 30 de jandarmi vasluieni s-au prezentat încă de la prima oră a zilei la Centrul de Transfuzie Bârlad pentru a dona sânge și pentru a contribui prin aceasta la salvarea de vieți omenești.

În această perioadă la nivel național se desfășoară campania „Donează sânge, salvează o viață” derulată de Jandarmeria Română în parteneriat cu Patriarhia Română, campanie  la care jandarmii vasluieni au participat de fiecare dată.

Pe parcursul anului trecut, jandarmii vasluieni au participat la patru campanii de donare de sânge care s-au organizat cu diferite ocazii, dar și individual, atunci când a fost nevoie.

Prin participarea la aceste campanii încercăm să fim alături de toți cei care au nevoie de transfuzii de sânge. Gestul simplu, dar nobil, completează spiritul civic al fiecăruia dintre noi, dovedind empatia, dăruirea și respectul față de semenii noștri.

Cu această ocazie le mulțumim cadrelor medicale ale Centrului de Transfuzie Sanguină Bârlad pentru amabilitatea și răbdarea cu care ne întâmpină la fiecare activitate de donare.

  Totodată, dorim să lansăm un îndemn pentru toți membrii comunității, să se alăture prin voluntariat acestor acțiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui: Campanie de control în domeniul construcţiilor

Avand în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, în perioada 01-05.04.2024, inclusiv sâmbătă 06.04.2024, s-a desfăşurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile: „construcţii clădiri” – cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” – cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcţii” – cod CAEN 43.

Obiectivele campaniei au fost:

identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;

identificarea angajatorilor care utilizează ilegal munca copiilor şi a tinerilor;

determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social;

creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;

diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;

eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.

În perioada menţionată inspectorii de muncă ai Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui au efectuat în domeniul relaţiilor de muncă 36 de controale la agenţii economici ce desfăşurau activitate în domeniul construcţiilor. În cadrul campaniei au fost identificate 8 persoane care prestau muncă nedeclarată, au fost aplicate 6 amenzi pentru muncă nedeclarată în valoare de 160.000 lei, au fost aplicate 7 sancţiuni pentru nerespectarea timpului de lucru din care 3 amenzi în valoare de 9.000 lei şi 4 avertismente. Pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate 3 sancţiuni din care: 2 amenzi în valoare de 16.000 lei şi un avertisment. Valoarea totală a amenzilor aplicate în timpul campaniei a fost de 185.000 lei. Au fost dispuse 58 de măsuri de intare în legalitate.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în perioada 01-06.04.2024 au fost efectuate vizite de inspecție la 28 angajatori, au fost constatate 84 neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 82 sancțiuni contravenționale: 8 amenzi în sumă totală de 42.000 lei și 74 de avertismente.

” Deşi constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislaţiei ce reglementează relaţiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecinţe negative în plan social şi economic, în special în ceea ce priveşte munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenţiei instituţiilor de stat cu atribuţii în acest sens, pe direcţia creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce:

persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială;

lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat şi la concediu medical;

lipsa accesului la pensie şi la indemnizaţie de şomaj;

persoana care prestează munca fără forme legale de angajare, nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului;

condiţii precare de muncă pentru lucrători şi riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;

fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui

15 formațiuni și șapte independenți și-au depus candidaturile pentru europarlamentare

15 formațiuni politice și șapte independenți și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare până în 10 aprilie, când s-a încheiat perioada de înregistrare a candidaturilor, a anunțat joi, 11 aprilie 2024, Biroul Electoral Central (BEC).

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că urmează să se pronunțe privind admiterea sau respingerea candidaturilor depuse, după parcurgerea tuturor etapelor.

„Potrivit Hotărôrii Guvernului n r. 199/2024 privind aprobarea calendarului actiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritătile administratiei publice locale din anul 2024, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 29 aprilie 2024”, se arată într-un comunicat al BEC.

Iată, conform documentului citat, lista candidaturilor depuse și înregistrate la BEC pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024:

Formațiuni politice:

1. Alianța Electorală PSD PNL;

2. Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei;

3. Alianța România Socialistă;

4. Alianța AUR;

S. Partidul S.O.S. România;

6. Partidul Alternativa Dreaptă;

7. Partidul Diaspora Unită;

8. Partidul Umanist Social Liberal;

9. Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);

10. Partidul Oamenilor Liberi;

11. Uniunea Democrată Maghiară din România;

12. Partidul România Mare;

13. Partidul Noua Românie;

14. Partidul Patrioților;

15. Partidul Național țărănesc Maniu-Mihalache.

Candidați independenți:

1. Jurma Paul-Octavian;

2. Pîrvănescu Paula-Marinela;

3. Gheorghe Vlad-Dan;

4. Mustățea Ilie-Cătălin;

5. Ştefănuță Nicolae-Bogdănel;

6. Mîndru Petru;

7. Şoșoacă Dumitru-Silvestru.

„România și județul Vaslui, în special, sunt ținute în urmă din cauza unor oameni care fură cu portbagajul”

„România și județul Vaslui, în special, sunt ținute în urmă din cauza unor oameni care fură cu portbagajul, fură din infrastructură, fură din sistemul de educație, fură din sistemul de sănătate, și – cel mai rău – ne fură încrederea unii în alții și încrederea că se poate mai bine și mai mult de atât, de fură viitorul. Am format Alianța Dreapta Unită știind că se poate și fără hoție, știind că se pot obține rezultate bune dacă punem la muncă competența, cinstea și buna credință”, a spus deputatul Mihai Botez, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentați candidații alianței pentru Consiliul Județean – Mihai Botez, Primăria Vaslui – Marius Arcăleanu și Primăria Bârlad – Ana-Maria Vintilă.

Deputatul Mihai Botez, președintele USR Vaslui, va fi candidatul Alianței Dreapta Unită la președinția Consiliului Județean Vaslui, Marius Arcăleanu, liderul Forței Drepte, va candida pentru funcția de primar al municipiului Vaslui, în vreme ce actualul viceprimar al municipiului Bârlad, Ana-Maria Vintilă, va candida pentru funcția de primar al Bârladului.

Anunțurile acestea au fost făcute vineri, 11 aprilie 2024, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul USR Vaslui, unde cei trei, alături de Maricel Gangu, președintele PMP Vaslui, și Mioara Idriceanu, vicepreședinte PMP, au dorit să arate unitea noii alianțe și să marcheze definitivarea candidaturilor.

„Anunțăm candidații mai târziu decât am fi făcut-o în mod obișnuit, iar principalul motiv este că PCR, Partidul Comasat Român, format din PSD și PNL, într-un mod nedemocratic, a ales să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale. Cele două partide au intenționat ca timpul să fie cât mai scurt, iar campania să se rezume la o mobilizare a aparatului de partid la vot. Asta și-au dorit, o bulversare a cetățenilor, o îndepărtare a lor de tot ceea ce înseamnă politică și poate chiar și de vot. Din nefericire pentru planurile lor ticăloase, alegerea corectă, obiectivă și nepărtinitoare o pot face oamenii care nu sunt implicați, apropiați sau direct dependenți de partid. Votul corect este al cetățenilor, care văd faptele, care înțeleg cine și ce a făcut, ca apoi să voteze în cunoștința de cauză. Pe 9 iunie vor vota toți cetățenii județului Vaslui, nu doar gașca lui Buzatu-portbagaj. România și județul Vaslui, în special, sunt ținute în urmă din cauza unor oameni care fură cu portbagajul, fură din infrastructură, fură din sistemul de educație, fură din sistemul de sănătate și, cel mai rău, ne fură încrederea unii în alții și încrederea că se poate mai bine. Am format Alianța Dreaptă Unită știind că se poate și fără hoție, știind că se pot obține rezultate bune dacă punem la muncă competența, cinstea și buna credință. Pe 31 martie am fost ales candidatul USR la Consiliul Județean Vaslui de către conferința județeană a USR Vaslui, iar astăzi anunț candidatura mea cu susținerea colegilor mei din Dreapta Unită pentru președenția Consiliului Județean. Mulțumită colegilor mei, consilieri județeni, am fost în permanență conectat la deciziile din Consiliul Județean Vaslui și, deși am fost în opoziție, am cerut mereu transparență și eficiență în cheltuirea banilor publici, am cerut o distribuire echitabilă a fondurilor către unitățile administrativ-teritoriale, dar și finanțarea și susținerea primarilor pentru implementarea proiectelor în derulare. Am denunțat cheltuirea banilor publici pe proiecte inutile sau supradimensionate, am oferit alternative pentru transportul județean, pentru masa elevilor, pentru organigrama instituțiilor. Totodată, am cerut ca primăriile să justifice mai bine pe ce cheltuie banii și să li se acorde noi finanțări dacă se vede o implementare corectă a proiectelor pentru care au cerut bani anterior. Am fost singurul parlamentar care s-a luat de gât cu mafia comasată și cu gașca lui Buzatu-portbagaj. Am fost singurul care a încercat să le demaște combinațiile și sper ca, prin atitudinea și campaniile de comunicare avute, am reușit să-i opresc să fure mai mult. Vreau transparență administrativă, promit cheltuirea mai eficientă a banului public și garantez cu cinste și demnitate”, a spus Mihai Botez, candidat la președinția Consiliului Județean Vaslui.

„Am reușit într-un timp foarte scurt să facem o alianță cu Forța Dreptei și USR. În schimb, PNL și PSD, pentru a scoate din competiție primarii marilor municipii, Bacău, Brașov, Timișoara, și altele, merg în alianță, cam atâta putere au formațiunile acestea mamut… La nivelul județului Vaslui, avem competitori foarte buni, în arest, care vor da ordine armatelor de partid prin sms-uri și delegați, care vor merge în vizită la penitenciar. Candidații buni ai PNL, fie că vorbim de Boroș de la Bârlad, sau viceprimarul Braniște, de la Vaslui, au plecat la PSD, fiind probabil forțați de împrejurări, pentru că altfel vor sta mult și bine cu mâna întinsă la Consiliul Județean. Ei cred acum că vor avea o nouă conducere PSD în fruntea acestei instituții, ceea ce, din punctul meu de vedere, este puțin probabi. Vasluienii care își doresc binele județului au acum o opțiune clară pe toate buletinele de vot, atât la alegerile locale, cât și la alegerile europarlamentare, iar această opțiune se numește Alianța Dreapta Unită. Este opțiunea politică ce va schimba această imagine, care va aduce fonduri europene în județ și care va aduce investițiile necesare ca județul Vaslui să se dezvolte. O prezență largă la vot și un vot hotărâtor pentru Alianța Dreapta Unită sunt răspunsurile pe care vasluienii trebuie să le dea pe 9 iunie dacă aceștia își doresc un județ Vaslui dezvoltat”, a spus Maricel Gangu, președintele PMP Vaslui.

„Candidatura mea s-a bazat pe o cercetare sociologică foarte bine făcută. Acel sondaj arată că Marius Arcăleanu are prima șansă pentru Primăria municipiului Vaslui. Acest rezultat mi-a dat foarte mare încredere și sper ca aceeași încredere să o aibe toți candidații noștri din județ. În acea cercetare sociologică, vasluienii au spus că își doresc un nou început în municipiul lor, dar într-o direcție mai bună, pentru că astăzi suntem sub o administrație pesedistă care a ținut Vasluiul izolat, deconectat de la tot ceea ce înseamnă realități economice. Cel mai important pentru noi, începând cu 10 iunie, este să scăpăm de această izolare. Planul nostru pentru municipiul Vaslui este foarte bine pus la punct și va contribui la dezvoltarea economică a urbei. Va da șansa multor tineri plecați în străinătate să se întoarcă acasa”, a spus Marius Arcăleanu, candidat pentru Primăria municipiului Vaslui.

„Da, candidez pentru funcția de primar al municipiului Bârlad, da, candidez pentru bârlădeni, și nu oricum: sunt susținută de trei partide, de USR, de PMP și de Forța Dreptei, de Dreapta Unită la Bârlad. Reprezint alternativa sănătoasă și corectă pentru bârlădeni. Și, da, eu, Ana-Maria Vintilă, împreună cu echipa mea, suntem pregătiți să facem Bârladul frumos. Intru în cursa pentru Primăria Bârlad pentru că știu că Bârladul frumos poate deveni o realitate. Ce înseamnă Bârladul frumos? Înseamnă un oraș întinerit, un oraș în care să vrei să trăiești, nu din care să îți dorești să pleci, un oraș pus pe direcția dezvoltării, un oraș curat și modern. Dreapta Unită va lupta pentru câștigarea Primăriei Bârlad și vom intra în cursa electorală cu o echipă bine pregătită. În toți acești ani am fost în stradă alături de oameni și vom continua să fim și în perioada electorală, ascultându-i pe oameni și oferind soluții la problemele pe care ei le întâmpină” a declarat Ana-Maria Vintilă, candidat pentru Primăria municipiului Bârlad.

Top 10 strategii eficiente pentru jocurile de masă din cazinouri

În lumea cazinourilor, unde norocul și abilitățile se întrepătrund într-o combinație fermecătoare, strategia devine adesea cheia succesului. Fie că ești un începător plin de emoția primei tale vizite într-un cazino sau un veteran experimentat în arta jocurilor de masă, înțelegerea și aplicarea unor strategii eficiente pot face diferența dintre un pariu câștigător și unul pierdut. Astăzi, îți propunem să explorezi universul strategic al cazinourilor, dezvăluind cele mai bune 10 tactici pentru a-ți îmbunătăți șansele de succes la masa de joc.

De la misterul blackjack-ului la strălucirea ruletei și adrenalina pokerului, vom călători prin diversele jocuri de masă prezente pe Casa Pariurilor Casino Online, dezvăluind secretele unei strategii bine puse la punct. Vom explora nu doar regulile de bază, ci și modul în care strategia poate fi aplicată în mod inteligent pentru a maximiza potențialul de câștig.

Blackjack: Numărarea carților

Blackjack-ul, cunoscut și sub numele de „21”, este popular datorită combinației sale de noroc și abilități. În esență, obiectivul este simplu: să aduni cărți care, adunate, să dea 21 de puncte sau cât mai aproape de această valoare, fără a depăși.

În primul rând, jucătorii concurează împotriva dealerului, nu împotriva altor jucători. Pe lângă această primă regulă, trebuie să învățați că fiecare care carte are o valoare numerică. Scopul este de a obține o mână mai bună decât cea a dealerului, dar dacă depășești numărul 21, pierzi.

Tehnica pe care vrem să o prezentăm azi este număratul cărților. Aceasta este o tehnică avansată, care spune că dacă ții evidența cărților jucate poți estima probabilitatea de apariție a anumitor cărți în mâna următoare. Nu mai are rost să specificăm că acest lucru poate fi valabil doar într-o împrejurare fizică, deci nu online.

Odată ce jucătorul înțelege această probabilitate, poate ajusta mărimea pariului conform avantajelor pe care le vede. De exemplu, când probabilitatea de apariție a cărților cu valori mari este ridicată, jucătorul poate mări mărimea pariului pentru a profita la maxim.

Număratul cărților necesită o înțelegere profundă a jocului și a strategiilor sale de bază. Jucătorii trebuie să fie discreți în aplicarea acestei tehnici, deoarece cazinourile sunt vigilente și pot interzice jucătorii care sunt surprinși contorizând cărțile.

Prin aplicarea inteligentă a strategiilor de bază și a tehnicii de contorizare a cărților, jucătorii de blackjack pot îmbunătăți semnificativ succesul lor și pot transforma un joc aparent bazat doar pe noroc într-o modalitate de a face bani.

Ruletă și diferitele sistemele de pariat

Ruleta este unul dintre cele mai iconice jocuri de cazinou, cu o istorie strălucitoare și o gamă variată de strategii de pariere. De la mici pariuri la strategii complexe, ruleta oferă oportunități pentru toate gusturile și nivelurile de experiență.

Există o varietate de sisteme de pariere utilizate în jocul de ruletă, fiecare cu avantaje și dezavantaje:

Martingale: Acest sistem implică dublarea pariului după fiecare pierdere, astfel încât o victorie să recupereze toate pierderile anterioare și să aducă un mic profit.

Labouchere: Jucătorul își stabilește un șir de numere și pariază suma primului și ultimului număr din șir; în caz de pierdere, adaugă valoarea pariului la sfârșitul șirului și îl elimină pe primul și pe ultimul număr înregistrat.

Fibonacci: Acest sistem se bazează pe secvența numerică Fibonacci, unde fiecare număr este suma celor două numere anterioare; jucătorul pariază sumele corespunzătoare secvenței după fiecare pierdere.

Fiecare sistem de pariere are propriile sale riscuri și potențiale beneficii. Strategia inteligentă constă în alegea unui sistem care să se potrivească bugetului și preferințelor tale și în a-l aplica cu discernământ în timpul jocului.

Poker: Citirea jucătorilor

Pokerul este unul dintre cele mai populare și sofisticate jocuri de cazinou, care implică nu numai un amestec de noroc și abilități, ci și capacitatea de a citi și interpreta comportamentul adversarilor. Într-un joc de poker, abilitatea de a ghici intențiile adversarilor poate fi la fel de importantă ca și cartea pe care o ții în mână.

Citirea jucătorilor este o abilitate esențială în poker și implică observarea și interpretarea semnelor subtile din comportamentul și limbajul non-verbal al adversarilor. Iată câteva indicii pe care ar trebui să le cauți:

Pulsul și Respirația: În momentele de stres sau excitație, pulsul și respirația pot deveni mai rapide. Observă dacă adversarii tăi își controlează bătăile inimii sau dacă respiră mai agitat în anumite situații.

Expresia Facială: Chiar dacă mulți jucători încearcă să-și controleze expresiile faciale, uneori mici indicii precum clipeala frecventă sau grimasele involuntare pot dezvălui emoțiile reale.

Comportamentul cu Fisele: Modalitatea în care un jucător manipulează fisele de pariere poate oferi indicii despre încrederea sau nesiguranța sa în mână.

Citirea jucătorilor necesită atenție și practică constantă pentru a deveni eficientă. Fii conștient de propriile tale reacții și să încerci să-ți controlezi expresiile faciale și gesturile pentru a nu oferi adversarilor informații prețioase despre mâna ta.

În plus față de abilitățile tehnice de poker, capacitatea de a citi și interpreta jucătorii poate fi un element crucial pentru succesul la masă și poate face diferența între a câștiga sau a pierde o mână.

Baccarat: Paria pe Bancher

O strategie destul de efientă în jocul de baccarat este parierea pe mâna bancherului. Deși cazinourile aplică o mică comision pentru această pariere, statistica arată că mâna bancherului câștigă mai des decât mâna jucătorului sau egalitatea.

Există mai multe motive pentru care parierea pe mâna bancherului este considerată o strategie eficientă în baccarat:

Avantajul Casei Redus: Comisionul aplicat de cazinou pentru parierea pe mâna bancherului este mai mic decât pentru alte tipuri de pariuri, ceea ce înseamnă că avantajul casei este mai mic.

Frecvența Victoriei: Statisticile arată că mâna bancherului câștigă în medie mai des decât mâna jucătorului sau egalitatea, ceea ce oferă jucătorilor o șansă mai mare de succes.

Reducerea Riscului: Parierea pe mâna bancherului poate fi o opțiune mai sigură, deoarece mâna bancherului este adesea mai predictibilă decât mâna jucătorului.

Parierea pe mâna bancherului nu este o garanție de succes, dar poate fi o strategie solidă pentru jucătorii care caută să-și maximizeze șansele de câștig în baccarat.

Concluzie

Fie că explorezi tainele contorizării cărților la blackjack, arta citirii jucătorilor în poker sau avantajele pariului pe mâna bancherului în baccarat, fiecare joc oferă oportunități unice pentru a aplica strategii inteligente și pentru a evolua într-un jucător mai înțelept și mai experimentat.

Dar nu uita, în spatele tuturor strategiilor și tacticilor se află o realitate incontestabilă: jocurile de cazinou sunt, în primul rând, jocuri de noroc. Nu există nicio garanție a succesului, iar fiecare mână, fiecare rotire a roții sau fiecare aruncare a zarurilor este însoțită de o doză de incertitudine.

Cu toate acestea, prin înțelegerea regulilor de bază, aplicarea inteligentă a strategiilor și gestionarea cu înțelepciune a bugetului, poți crește semnificativ șansele tale de câștig și poți transforma experiența ta în cazinou într-un adevărat triumf al strategiei și al anticipării.

Patru meciuri decisive pentru CSM Vaslui în Liga Zimbrilor

Până la finalul actualului sezon, CSM Vaslui mare are de jucat doar patru meciuri, decisive pentru rămânerea în prima divizie a handbalului românesc. Echipa vasluiană mai are de jucat cu Politehnica Timișoara, duminică, 14 aprilie, de la ora 18:00, și HC Buzău, acasă, cu Dinamo și CSM Sighișoara, în deplasare.

Golgheterul CSM, Florin Acatrinei, spune că Vasluiul este la mâna sa și că trebuie să trateze cu maximă responsabilitate jocurile cu Timișoara, Buzău și Sighișoara, pentru a scăpa de retrogradare.

„Suntem la mâna noastră. Mai sunt patru jocuri. Meciul cu Dinamo nu putem să-l luăm în calcul, însă la restul de trei mergem la victorie. Două le avem acasă, deci se joacă. Putem, Doamne ferește, să și retrogradăm, dar putem evita și barajul, cu un pic de noroc. Sunt trei meciuri decisive pentru noi și sper să gestionăm mai bine anumite momente, să reușim să luăm și puncte”, a afirmat Florin Acatrinei.

CSM Vaslui se află pe locul 12, cu 15 puncte, la egalitate, cu CSM Sighișoara, ocupanta locului 13, și la două puncte peste ultima poziție, ocupată de U Cluj în Liga Zimbrilor.

Politehnica Timișoara, adversara vasluienilor din etapa de duminică, 14 aprilie 2024, este pe locul 11, cu 17 puncte, dar mai are de disputat câteva meciuri dificile, cu CSM Constanța și Minaur Baia Mare, acasă, și CSM București, în deplasare.

CSM Sighișoara va întâlni în ultimele patru etape HC Buzău, acasă, Steaua și Potaissa Turda, în deplasare, și CSM Vaslui, acasă.

U Cluj mai are de jucat cu CSM București și CSM Focșani, în deplasare, și Minaur și CSM Bacău, acasă.

Ovidiu Mihăilă, tehnicianul echipei vasluiene, a spus că formația sa va juca doar pe teren, nu și în culise, și a cerut adversarilor să nu mai pună presiune inutilă pe Vaslui.

„M-au deranjat multe lucruri în ultimul timp. Mai nou, tot ce înseamnă rezultate sau handbalul masculin românesc, CSM Vaslui este vinovată. Am văzut și conferința de presă de la U Cluj. Îi respect foarte mult pe oamenii de acolo, dar deja e prea mult. Niciodată nu am spus nimic. Sper ca în seara asta să fi înțeles, dar nu vreau să creadă că tot ce înseamnă handbalul masculin românesc, CSM Vaslui e vinovată. Cât voi fi aici, CSM Vaslui își va apăra șansele corect pe teren. Așa va fi până la final, indiferent de ce se va întâmpla. Îmi asum lucrul ăsta. Plus multe telefoane din partea celor de la Timișoara. Nu știu dacă e real sau nu, cu presiune că meciul e aranjat în seara asta (n.r. meciul cu CSU Suceava). Sunt lucruri care nu fac cinste handbalului românesc, din păcate”, a spus Ovidiu Mihăilă.

Vasluienii sunt cei mai sănătoși români? Asta arată statistica certificatelor de concediu medical

Cu cele doar 21.812 de certificate de concediu medical acordate vasluienilor în 2023 locuitorii județului nostru sunt cei mai sănătoși români, doar în județul Caraș fiind solicitate mai puține concedii medicale anul trecut: 20.372 de certificate. Păstrând proporțiile, adică diferența dintre numărul de locuitori și mai ales angajați, județul nostru nu se poate compara nu numai cu Capitala (267.949 de certificate) sau Clujul (201.284), dar nici cu județe apropiate ca locuitori și salariați, precum Harghita – 61.522 sau Botoșani – 43.516 de certificate.

21.812 de certificate de concediu medical au fost acordate, în 2023, în judeţul Vaslui, potrivit datelor făcute publice recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cu această cifră, Vasluiul este pe penultimul loc la nivel național, într-un top naţional al judeţelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate. În acest clasament, în top apar, pe lângă Bucureşti (267.949) şi judeţele cele mai populate, precum Cluj (201.284) sau Iaşi (151.613 de certificate) şi judeţele Prahova (locul 3 la nivel naţional la certificate de concediu medical), Mureş (locul 5 la nivel naţional), Sibiu (locul 7 la nivel naţional), Argeş (locul 9). Pe locul 8 este A.O.P.S.N.A.J. – Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, cu 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut. În total, în 2023, au fost eliberate 3.361.223 de certificate de concediu medical. 

Trebuie spus că numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat acelaşi cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu şi numărul persoanelor – nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidenţă a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi, într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcţie de gravitatea afecţiunilor de care suferă. Perioada minimă este de 4 zile – certificat acordat de medicul de familie pentru afecţiuni minore, iar perioada maximă poate ajunge până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient oncologic.
Unui pacient oncologic care primeşte concediu medical timp de 2 ani nu i se eliberează un singur certificat de concediu medical, ci mai multe, concediul său medical fiind prelungit periodic.
Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecţiuni legate de sarcină şi concedii prenatale, precum şi pentru probleme care ţin de sănătatea mamei şi copilului, declara, pe 19 februarie 2024, într-o întâlnire cu presa, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, medic de familie la rândul său.
De asemenea, multe concedii au fost acordate şi pentru afecţiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile şi afecţiuni intercurente, mai spunea atunci Valeria Herdea.
„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, aşa cum îi spunem noi, populaţia este într-adevăr bolnavă şi trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populaţiei”, spunea Valeria Herdea.
Datele au apărut în spațiul public după ce la începutul anului s-a dezbătut intens subiectul impozitării cu 10% a concediilor medicale introdusă de Guvern începând cu data de 1 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă. La protestele opoziției și nu numai, în februarie Senatul a eliminat amendamentul privind impozitarea concediilor medicale.

Proiectul privind eliminarea impozitării concediilor medicale așteaptă acum votul Camerei Deputaților – for decizonal.

Vești bune: începe realizarea Autostrăzii A7: Ploiești – Pașcani

La propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și a Ministerului Finanțelor, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, legea pentru aprobarea contractului de finanțare pentru Autostrada Ploiești – Pașcani. Chiar dacă nu traversează județul Vaslui, viitoarea autostradă A7, Ploiești – Pașcani, ar urma să aibă un impact major asupra dezvoltării zonei Moldovei, prin legarea acestei regiuni de cea de sud, implicit de capitala țării, București.

Pentru finalizarea cât mai degrabă a lucrărilor, Autostrada Ploiești – Pașcani a fost divizată în 4 secțiuni, data finală de a execuției fiind  de 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare.

 „Realizarea acestui obiectiv de infrastructură va asigura îndeplinirea principalelor obiective prevăzute în cadrul Planului National de Redresare și Reziliență (PNRR), Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Investiția I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră. De asemenea, investiția va conduce la realizarea obiectivelor asumate prin Regulamentul 1315/2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și prin realizarea unei infrastructuri noi, necesară pentru asigurarea protecției mediului, reducerii emisiilor de carbon, siguranței și eficienței serviciilor de transport”, au explicat actualii guvernanți care, în ședința de Guvern de pe 4 aprilie 2024, au adoptat legea pentru aprobarea contractului de finanțare pentru Autostrada Ploiești – Pașcani.

Valoarea totală aprobată a acestui contract de finanțare este de peste 30,666 miliarde lei lei (TVA inclus), din care aproximativ 9,6 miliarde lei provin din alocări prin PNRR.

Realizarea Autostrăzii Ploiești – Pașcani a fost aprobată încă din 2021, prin H.G. nr. 522/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Autostrada Ploiești – Buzău”, județele Prahova şi Buzău, H.G. nr. 130/2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii „Autostrada Buzău – Focşani”, județele Buzău şi Vrancea, H.G. nr. 903/2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii „Autostrada Focşani-Bacău”, județele Vrancea şi Bacău și H.G. nr. 688/2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii „Autostrada Bacău – Pașcani”, județele Bacău, Neamț şi Iaşi. Abia acum au fost identificate sursele de finanțare, marea majoritate a fondurilor provenind dintr-un împrumut extern de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al realizării obiectivului de infrastructură. Nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA și cele privind exproprierile. De aceea, obiectivul ar trebui finalizat până cel târziu la sfârșitul anului 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului accesat de la BEI fiind de 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare. De aceea, pentru facilitarea implementării, Autostrada Ploiești – Pașcani în lungime totală de 319 km, cu un profil 2×2 benzi de circulație, a fost divizată în 4 secțiuni, după cum urmează: Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău – Focșani, cu o lungime de 82,44 km; Focșani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.

Rămâne de văzut dacă Ministerul transporturilor va reuți, în timpul rămas, să finalizeze acest important, pentru zona Moldovei, obiectiv, dat fiind experiența altor asemeea investiții a căror implementare s-a prelungit ani buni, acest lucru implicând și cheltuieli suplimentare importante.

Dacă și când va fi finalizată, Autostrada Ploiești – Pașcani va contribui la:

– Călătorii rapide si fiabile pe distanțe lungi, precum și pe relații de navetă, prin reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare;

– Îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier și reducerea costurilor de operare a vehiculelor;

– Reducerea la minimum a impactului negativ asupra mediului (traversări de arii protejate, schimbări de categorii de folosință a terenului, riscuri privind schimbări climatice etc.) cât și a impactului negativ asupra populației și așezărilor umane.

Veste bună pentru copii: Programul educațional „Săptămâna verde” a primit finanțare

Zilele trecute, Guvernul României a aprobat o finanțare de 100 de milioane de euro pentru următorii doi ani pentru susținerea Programului educațional „Săptămâna verde” derulat de instituțiile din învățământul preuniversitar. Elevii vor avea astfel posibilitatea ca, pe perioada a 5 zile consecutive, să desfășoare diverse activități, inclusiv excursii în natură sau acțiuni de ecologizare. Decizia a fost salutată de deputata de Vaslui Raisa Enachi, care consideră că „este îmbucurător să vedem eforturile pentru educația ecologică și implicarea elevilor în protejarea mediului!”. 

În ședința de Guvern din 4 aprilie 2024 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului „Săptămâna verde” ce va fi derulat de Ministerul Educației. Astfel, se finanțează activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului. „Cadrele didactice, antepreșcolarii, preșcolarii și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine, într-un mod atractiv, teoria cu aplicațiile acesteia în viața cotidiană. Programul își propune să dezvolte o formulă modernă de educație de mediu, susținută pe termen lung prin platforma „Școli verzi”. O „Școală verde” presupune atât elemente curriculare, cooperarea cu alți actori, cât și elemente de infrastructură fizică sustenabilă. Școlile din România care nu îndeplinesc toate criteriile asociate unei „Școli verzi”, pot deveni școli sustenabile prin investiții în anumite elemente de infrastructură școlară sustenabilă (eficiență energetică superioară prin izolare termică, sisteme de generare energie din surse regenerabile, planificarea spațiului verde, colectarea și predarea selectivă a deșeurilor etc.)”, se arată în comunicatul Guvernului.. 
„Săptămâna verde” urmează a se desfășura pe parcursul a 5 zile consecutive, decise de fiecare instituție de învățământ, în intervalul septembrie-mai, în cursul anului școlar, pentru ca elevii cursanți acolo să se bucure de activități precum excursii în domeniul educației pentru mediu, amenajarea spațiului verde al școlii, acțiuni de ecologizare, consumabile pentru organizarea de lecții demonstrative și cercuri pedagogice interdisciplinare, achiziții de truse sau instrumente pentru măsurarea unor parametri de calitate precum apă, aer, sol.

Pentru demararea acestui program, mai trebuie doar ca Ministerul Educației să aprobe Metodologia de implementare, prin ordin al ministrului educației. Ulterior, școlile vor putea întocmi planurile de acțiuni și solicita finanțarea necesară desfășurării acestor activități.

Inițiativa guvernamentală a fost salutată de deputata de Vaslui Raisa Enachi cea care, deși un critic acerb a actualei guvernări, știe să recunoască și meritele sau realizările sale, atunci când este cazul. Zilelel trecute, deputata vasluiană a postat pe pagina sa de socializare următorul mesaj: „100 de milioane de lei, alocați de guvern pentru Programul „Săptămâna verde”, pe parcursul anilor 2024 și 2025. Banii sunt alocați prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), sub formă definanțare nerambursabilă pentru realizarea acţiunilor multianuale, necesare Programului „Săptămâna verde”, derulat de Ministerul Educaţiei, prin unităţile deînvățământ preuniverstar de stat. Curând se va demara și Programul Rangerii Juniori, care are alocat un buget de 10 milioane de lei. Deci, este un program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară.

Sunt inițiative importante pentru a promova educația ecologică și protecția mediului în rândul elevilor. În prezent, părinților li s-a permis să plătească aceste activități în cazul în care școala nu are suficienți bani. Cu aceaste inițiative, se dorește ca toți elevii să poată participa la activități legate de protecția mediului.

Este îmbucurător să vedem eforturile pentru educația ecologică și implicarea elevilor în protejarea mediului!”.

Deputata de Vaslui Raisa Enachi speră doar ca ministrul Educației să elaboreze și să aprobe cât mai repede Metodologia de implementare a Programului „Săptămâna verde”, pentru ca primele acțiuni să se poate desfășura încă din actualul an școlar, mai ales că deja s-a instalat primăvara, cea mai bună perioadă pentru ca elevii să poată ieși în natură ori să desfășoare activități ecologice. „Poate astfel copiii vor învăța să mai lase deoparte laptopurile sau telefoanele inteligente și să aprecieze mai mult statul și joaca în aer liber. Este nu doar mai frumos, ci și mai sănătos să vezi copiii petrecând cât mai mult timp în natură, chiar dacă asta înseamnă parcul din oraș sau curtea casei”, este de părere deputata Raisa Enachi.

5,657FaniÎmi place

Evenimente:

Ultimele articole: