miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Blog

Tabără de muzică psaltică, ediția a IV-a, în Episcopia Hușilor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Tabăra de Muzică Psaltică organizată de Grupul Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, ajunsă anul acesta la ediția a IV-a, va avea loc în perioada 29 iulie – 3 august 2024 la Mănăstirea Bujoreni.

Zilele de 29-31 iulie sunt dedicate copiilor cu vârste între 8-14 ani. În aceste zile, copiii vor aborda un repertoriu psaltic ce se va concretiza prin înregistrarea audio-video a cântărilor studiate. 

Cea de-a doua perioadă, 1-3 august, este dedicată membrilor Grupului Psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși, precum și altor participanți ce vor dori să se înscrie.

Cursanții vor avea ca temă de studiu „Slujba privegherii. Alegerea cântărilor și a diferitelor rânduieli”. Aceste cursuri vor fi încununate de slujba privegherii de toată noaptea, după rânduiala athonită, în cinstea Sf. Paisie de la Neamț, ce va avea loc în noaptea de 2 spre 3 august, începând cu ora 22.

Invitații speciali de anul acesta sunt membrii Grupului Psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București, Claudiu Stuparu, Maxim Câmpeanu și Dragoș Oancea, psalți cu vastă experiență ai privegherilor din Sf. Munte Athos.

Cei care doresc să participe la activitățile taberei se pot înscrie la numărul de telefon 0764572478 (Arhid. Cosmin-Vlăduț Mironescu), până la data de 25 iulie.

Episcopia Hușilor

Vasluian reținut pentru lovire și tulburarea liniștii și ordinii publice

Poliţiştii Biroului de Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au reținut doi bărbați, în vârstă de 18 și 34 de ani, din Vaslui, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au probat activitatea infracțională a doi bărbați, în vârstă de 18 și 34 de ani, din Vaslui, care au fost implicați într-o altercație, produsă în seara de 8 iulie 2024, pe strada Victor Babeș din municipiul Vaslui, în apropierea unui local.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au stabilit că, la data de 8 iulie 2024, în jurul orei 18.00, pe fondul unui conflict spontan și a consumului de alcool, cei doi bărbați s-au lovit reciproc cu pumnii și picioarele.

Conform raportului preliminar de expertiză emise de medicii legiști, în urma agresiunii, bărbatul de 34 de ani ar fi suferit leziuni ce necesită 50-60 de zile de îngrijiri medicale, pentru vindecare, tânărul de 18 ani refuzând să se prezinte la Serviciul Judetean de Medicină Legală pentru constatare medico-legală.

La data de 21 iulie 2024, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au luat față de cele două persoane cercetate măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice. 

La data de 22 iulie 2024, tânărul de 18 ani a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Vaslui, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care a dispus măsura preventivă a arestării preventive pentru 30 de zile. Pentru bărbatul de 34 de ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a dispus măsura preventivă a controului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiști vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate, gradul acestora de implicare și dispunerea măsurilor legale.

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

Primăria Vaslui va înființa parcări cu plată pe strada Ștefan cel Mare”

Primăria municipiului Vaslui va cheltui aproape 3,4 milioane lei pentru înființarea a 501 locuri de parcare cu plată pe strada Ștefan cel Mare, de la sensul giratoriu cu strada Decebal, până la Silver Mall, pe ambele sensuri. Se speră la o fluidizare ulterioară a traficului pe una dintre cele mai aglomerate străzi din oraș, și, convingând cetățenii să apeleze mai mult la transportul în comun și reducând timpul petrecut în zona centrală, să fie permanent mai multe locuri de parcare disponibile. Costul total al investiției se ridică la 3,363 milioane lei, principalele cheltuieli fiind cele cu achiziționarea și montarea a 33 de parcometre și 33 de camere de supraveghere.

Problema locurilor de parcare pe strada Ștefan cel Mare din Vaslui este una acută, chiar municipalitatea recunoscând că nu există amenajate astfel de facilități, iar participanii la trafic opresc, staționează sau parchează mașinile de-a lungul străzii, uneori nerespecând indicatoarele sau marcajele rutiere, ceea ce duce la îngreunarea sau chiar blocarea traficului pe una dinte cele mai aglomerate străzi din oraș. Nici măcar persoanele cu dizabilități nu beneficiază de locuri de parcare special amenajate pe strada Ștefan cel Mare, cu toate că în zonă sunt mai multe instituții ori obiective cu mare adresabilitate pentru aceștia.

Conducerea Primăriei Vaslui crede că a găsit o soluție pentru a remedia această situație, alta decât construirea de parcări noi. Este vorba de reglementarea parcării vehiculelor de-a lungul străzii Ștefan cel Mare, pe ambele sensuri, și introducerea unui sistem de plată pentru parcare. Soluția a dat roade în multe orașe, unul dintre exemple fiind Piatra Neamț, acolo unde, după implementarea sistemului de parcare cu plată în centrul orașului, participanții la trafic au preferat să parcheze „la liber” în alte zone, descongestionând zona.

Proiectul „Parcare cu plată str. Ștefan cel Mare” ar putea demara chiar de luna viitoare, obiectivul fiind prevăzut în Planul de investiții pe anul 2024, municipalitatea având în buget și suma necesară, aproape 3,4 milioane lei.

Sistemul de parcare cu plată va fi implementat pe strada Ștefan cel Mare începând de la sensul giratoriu cu strada Decebal și până la Silver Mall, pe ambele sensuri. Porțiunea respectivă va fi împărțită pe 6 tronsoane care vor însuma în total 501 noi locuri de parcare, între care 434 de locuri de parcare cu plată, 34 de locuri destinate persoannelor cu dizabilități, și 5 stații de taxi cu un număr de 33 de locuri de parcare aferente. Locurile de parcare vor fi delimitate cu marcaje făcute pe îmbrăcămintea rutieră a strzăii și semnalizate cu indicatoare rutiere specifice. În plus vor fi montate 33 de parcometre și 33 de camere de supraveghere alimentate atât prin panouri solare cât și din rețeaua elecrică a orașului. „Este posibil să se înregistreze prin introducerea acestui sistem, folosirea mult mai largă a transportului public în comun, iar în cazul folosirii autovehiculului personal, timpul petrecut în zona centrală va fi diminuat, astfel încât vor exista și locuri de parcare disponibile”, consideră primarul Vasile Pavăl, inițiatorul proiectului.

Lucrările de demarcare a noilor locuri de parcare cu plată și de instalare a indicatoarelor rutiere, a parcometrelor și camerelor de supraveghere ar putea începe chiar de luna viitoare, sistemul urmând a fi operațional din această toamnă, speră municipalitatea.

Cu așa „profesori”, ce să ceri elevilor?

Primele rezultate ale examenului de titularizare reflectă, într-un fel, rezultatele obținute de elevi la examenele naționale. Doar 37,5% dintre candidații la o catedră în învățământul vasluian au reușit să ia notă peste 7, alți 46,22% primind note între 5 și 6,99, ceea ce le-ar permite un loc de suplinitor în anul școlar viitor. Dacă îi adăugăm și pe candidații care s-au retras la vederea subiectelor, pentru a nu-și periclita notele din anii trecuți, promovabilitatea ar și mai mică. Și atunci de ce să ne mirăm că elevii vasluienii sunt ultimii din țară la Evaluarea Națională?

Au fost publicate primele rezultate la Concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar – titularizare – sesiunea 2024. În județul Vaslui, la concurs s-au înscris 704 candidați, dintre care doar 606 candidați s-au prezentat la proba scrisă, desfășurată săăptămâna trecută. Între aceștia, alți 85 de candidați s-au retras imediat după ce au văzut subiectele, fiind trecuți și ei absenți. A fost și un candidat eliminat din examen, pentru folosirea de fițuici, candidat care nu va avea voie să predea în viitorul an școlar, însă va putea din nou să susțină acest examen în 2025.

Cât privește rezultatele obținute de posibilii viitori profesori sau învățători, ele sunt în ton cu cele obținute de elevii vasluieni la examenele naționale din acest an: doar 37,5% dintre candidați au reușit să ia notă peste 7, alți 46,22% primind note între 5 și 6,99, ceea ce le va permite să opteze pentru un post de suplinitor. În cifre, 121 de candidați au primit note între 1 și 4,99, 201 candidați note între 5,00 și 6,99, iar 193 de candidați au avut note peste 7. Dacă anul trecut doi dintre candidați au reușit să ia nota 10 la proba scrisă a examenului de titularizare, în acest an niciun vasluian nu a mai repetat performanța.

Cu aceste rezultate, Vasluiul se clasează pe locul 13 din coadă, la nivel național, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate în Călărași – 23,7% note peste 7, iar cele mai bun în Iași – 50,2% promovabilitate.

Candidații nemulțumiți au avut timp până miercuri la prânz să depună contestații, iar rezultatele finale se vor afișa pe 31 iulie. Apoi, repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 6 august 2024.

Ţigări de contrabandă, cu destinația Italia, confiscate la frontieră

Polițiști de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița împreună cu lucrători vamali au descoperit la controlul de frontieră, în bagajele personale și în coletele cu produse alimentare transportate de un șofer de microbuz, 9.600 de țigarete de proveniență Republica Moldova. Bunurile accizabile descoperite au fost confiscate, iar transportatorul sancționat contravențional cu amendă în valoare de 15.000 de lei.

În data de 24 iulie a.c, în jurul orei 05.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, conducând un microbuz cu destinația Italia, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova,  în vârstă de 43 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport și persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în bagajele personale ale șoferului și în colete cu produse alimentare, cantitatea de 9.600 de ţigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării bunurilor accizabile descoperite, în valoare totală de 2.400 de lei, sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 15.000 de lei și reținerea mijlocului de transport până la plata amenzii.

INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ IAŞI

Primăria Negrești: Ediția a II-a a Târgului Pintilie Călătorul

În perioada 27-28 iulie 2024, va avea loc cea de-a doua ediție a Târgului lui Pintilie Călătorul. După succesul de anul trecut, revenim cu o nouă ediție plină de surprize, activități interesante și momente de neuitat!

La fel ca anul trecut, târgul va aduce împreună artizani, meșteșugari și producători din mai multe zone ale țării, care vă vor încânta cu produsele lor autentice și de calitate. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere tradiții vechi, să participe la ateliere interactive și să se bucure de o atmosferă autentică, plină de culoare și voie bună.

Denumirea Târgului de la Negrești are legătură cu sărbătoarea de 27 iulie, sărbătoarea Sfântului Pantelimon. Așa cum spune etnograful Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova:

“Manifestarea de la Negrești se va numi Târgul lui Pintilie Călătorul, fiindcă pe 27 iulie oamenii de altădată știau că se călătorește vara și Sfântul Pantelimon vindecătorul, în varianta populară a devenit Pintilie Călătorul, iată a devenit patronul și ocrotitorul acestei manifestări.”

Organizatori: Primăria orașului Negrești și Asociația Meșterilor Populari din Moldova.

Parteneri: Parohia Parpanița, Casa de Cultură „Neculai Cioată” Negrești, Asociația „Încerc”.

Evenimentul va avea loc pe esplanada Casei de Cultură „Neculai Cioată” din Negrești.

Vă așteptăm cu drag la Negrești, pe 27 și 28 iulie 2024!

Primăria orașului Negrești

Mesaj al deputatei de Vaslui Raisa Enachi, cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Română

Pe 24 iulie 1864, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost înființat Serviciul de Pază a Granițelor, considerat prima formă organizată a Poliției de Frontieră moderne. Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a instituției. În prezent, Poliția de Frontieră Română are obligația să prevină și să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră, dar și să apere viața, integritatea corporală și libertatea persoanelor, proprietatea publică și privată, exclusiv pe baza și prin aplicarea legii.

Cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Română, deputatul de Vaslui Raisa Enachi a transmis următorul mesaj celor care se află în prima linie în apărarea granițelor țării noastre şi, la nord şi est, ale granițelor Uniunii Europene:

„Astăzi, 24 iulie, sărbătorim 160 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră Română!

La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.

Astăzi ne amintim și apreciem munca tuturor ofițerilor de frontieră care, de-a lungul celor 160 de ani, au protejat granițele României și au contribuit la siguranța noastră.

Poliția de Frontieră are nevoie de sprijin și resurse pentru a continua să-și facă treaba bine. Investițiile în echipamente și transparența sunt importante pentru a menține încrederea publicului.

La mulți ani, Poliția de Frontieră Română, pentru cei 160 de ani de existență!

Patria Et Honor!”.

Fals achiziţionat cu 100 de euro, descoperit la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră o carte de identitate falsă.

În data de 21 iulie a.c., în jurul orei 11.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iași, s-a prezentat pentru a ieși din ţară, pasager într-un microbuz, cursă regulată pe ruta Germania-R.Moldova, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 33 de ani.

La controlul de frontieră, persoana în cauză a prezentat o carte de identitate similară celor emise de autoritățile române, pe aceasta fiind imprimată propria fotografie.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului prezentat la control, au fost efectuate verificări specifice, în urma cărora polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condițiile de formă și fond ale unui document autentic, fiind fals.  

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a pierdut cartea de identitate și dorind să obțină alta a aplicat pe o platformă descoperită pe internet, de unde a procurat documentul prezentat la control, cu suma de 100 de euro.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ IAŞI

Cumul de infracțiuni săvârșite de un șofer moldovean

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie Republica Moldova care a fost depistat conducând un autovehicul neîmatriculat, pentru care a prezentat la controlul de frontieră un certificat de înmatriculare fals.

În data de 22 iulie a.c., în jurul orei 05.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, conducând un microbuz cu număr de înmatriculare specific Belgiei, un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 30 de ani.

La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autovehiculului în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta este radiat din circulaţie de autorităţile din Belgia începând cu data de 30.05.2024 și că certificatul de înmatriculare prezentat la control pentru vehicul nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a preluat autovehiculul pentru a-l transporta la sediul firmei la care este angajat în Republica Moldova și că nu are cunoștință despre faptul că certificatul de înmatriculare este fals ori falsificat.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare,  fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ IAŞI

Prognoza meteo până pe 4 august. Temperaturi ridicate și furtuni

Vremea va fi schimbătoare în următoarele două săptămâni (22 iulie – 4 august), cu perioade de caniculă, dar şi cu zile în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, arată estimările publicate de meteorologi.

În Moldova, media regională a temperaturilor maxime va prezenta variaţii semnificative în prima săptămână, astfel de la 30 – 32 de grade în primele zile se va ajunge la 26 de grade, în zilele de 25 şi 26 iulie, apoi se va reveni la 32 de grade, în 28 şi 29 iulie. La final de iulie şi început de august sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 29 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 16 – 18 grade, cu cele mai ridicate valori în primele trei zile ale intervalului şi în zilele de 29 şi 30 iulie. Vor fi ploi pe arii relativ extinse în 25 şi 26 iulie, când şi cantităţile de apă pot fi însemnate. Probabilitatea apariţiei ploilor va fi în creştere şi după data de 2 august.

În Banat, în primele două zile ale săptămânii, vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară la câmpie, cu o medie a valorilor termice diurne de 33 – 34 de grade. Răcirea estimată pentru intervalul 24 – 26 iulie va aduce temperaturi medii zilnice în jurul a 28 de grade. La finalul lunii iulie, vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor cu temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 33 şi 35 de grade, iar la început de august vor fi valori în jurul a 32 de grade. Temperaturile minime vor fi în jurul a 18 grade, până în 24 iulie, dar şi în jurul datei de 30 iulie, iar în restul intervalului, media acestora va fi de 15 – 16 grade. Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată în perioada 24 – 26 iulie şi după 2 august.

În Crişana, luni şi marţi, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în zona de câmpie din sudul regiunii. Media valorilor termice diurne va fi de 32 – 33 de grade. Scăderea de temperatură va fi semnificativă în perioada 24 – 26 iulie, când media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 26 – 27 de grade. La finalul lunii iulie, vremea va deveni din nou călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 32 şi 34 de grade. La început de august vor fi valori termice în jurul a 31 de grade. Temperaturile minime vor ajunge la 18 grade până în 24 iulie, dar şi în jurul datei de 30 iulie, iar în restul intervalului, media acestora va fi de 15 – 16 grade. Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată în perioada 24 – 26 iulie, dar va fi în creştere şi după 2 august.

În Transilvania, în primele două zile din intervalul de prognoză, media temperaturilor maxime va fi în jurul a 30 de grade, apoi va scădea semnificativ, iar în zilele de 25 şi 26 iulie când se va ajunge la valori de 24 de grade. Va urma un proces de încălzire treptată, astfel că, în 29 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32 de grade, iar pentru finalul lunii iulie şi începutul lunii august sunt estimate valori în general de 28 – 29 de grade. Media zilnică a temperaturilor minime va fi de 16 grade în primele zilei ale intervalului şi în jurul a 14 grade în restul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 – 27 iulie, însă ploi pe arii mai extinse vor fi în zilele de 24, 25 şi 26 iulie, când şi cantităţile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru ploi va fi în creştere şi după 1 august.

În Maramureş, la începutul acestei săptămâni, media temperaturilor maxime va fi 30 – 31 de grade, după care va scădea semnificativ, iar în zilele de 25 şi 26 iulie, când se va ajunge la valori de 25 de grade. Va urma un proces de încălzire treptată, astfel că, în zilele de 28 şi 29 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 31 de grade, iar pentru finalul lunii iulie şi începutul lunii august sunt estimate valori în general de 28 – 30 de grade. Media zilnică a temperaturilor minime va ajunge la 16 – 17 grade, în primele zilei ale intervalului, şi în jurul a 15 grade în restul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 – 27 iulie, însă ploi pe arii mai extinse sunt prognozate pe 24 şi 25 iulie, când şi cantităţile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru ploi va fi în creştere şi după 1 august.

În Dobrogea, în primele trei zile ale săptămânii, vremea va fi călduroasă, local caniculară în zona continentală a regiunii, cu o medie a valorilor termice diurne de 32 – 34 de grade. În 25 şi 26 iulie, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie pe întreaga regiune de 28 de grade, însă în 28 şi 29 iulie se va reveni la o medie de 33 – 34 de grade. La finalul lunii iulie şi la început de august vor fi valori termice diurne în jurul a 32 de grade, caracterizând în continuare o vreme călduroasă. Minimele termice vor caracteriza în continuare nopţi tropicale în mare parte din interval, cu valori medii de 20 – 22 de grade. Sunt prognozate ploi în perioada 25 – 27 iulie, iar în restul intervalului regimul pluviometric se va menţine deficitar.

În Muntenia, până miercuri, 24 iulie, vremea va fi călduroasă, local caniculară în zona de câmpie, cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 33 de grade. În 25 şi 26 iulie, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie pe întreaga regiune de 27 – 28 de grade, însă în 28 şi 29 iulie se va reveni la o medie de 33 – 34 de grade. La finalul lunii iulie şi la început de august vor fi valori termice diurne în jurul a 32 de grade, ce vor caracteriza o vreme călduroasă. Minimele termice vor fi în continuare tropicale (în jurul a 20 de grade), în perioada 22 – 24 iulie, apoi media acestora va scădea şi va oscila între 16 şi 18 grade. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine ridicat în prima săptămână, însă ploi pe arii mai extinse sunt prognozate în zilele de 25 şi 26 iulie. Sunt posibile precipitaţii, în special în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate în creştere şi după data de 2 august.

În Oltenia, valorile termice diurne vor marca o scădere treptată, de la o medie regională de 34 de grade în prima zi din interval, până spre 28 de grade, în ziua de vineri (26 iulie), însă în zilele de duminică şi luni (28 şi 29 iulie) se va reveni la o medie de 33 – 34 de grade. La finalul lunii iulie şi la început de august vor fi valori termice diurne în jurul a 32 de grade, caracterizând în continuare o vreme călduroasă. Minimele termice vor caracteriza nopţi tropicale (medie de 19 – 20 de grade), în perioada 22 – 24 iulie, iar ulterior media acestora va scădea şi va fi cuprinsă între 16 şi 18 grade. Instabilitatea atmosferică se va menţine ridicată în această săptămână. Ploi pe arii mai extinse sunt prognozate în zilele de 24, 25 şi 26 iulie. De asemenea, precipitaţiile vor apărea în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate în creştere şi după 2 august.

La munte, media regională a temperaturilor maxime va prezenta variaţii semnificative în prima săptămână. Astfel, de la 20 – 22 de grade, în primele zile, se va ajunge la 16 de grade, în zilele de 25 şi 26 iulie, apoi se va reveni la 22 de grade, în 28 şi 29 iulie. La final de iulie şi început de august sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 19 grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 10 şi 13 grade, cu cele mai ridicate valori în primele trei zile ale intervalului şi în zilele de 29 şi 30 iulie. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 – 27 iulie. Ploi pe arii mai extinse vor mai fi în zilele de 24, 25 şi 26 iulie, când şi cantităţile de apă se anunţă a fi însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere şi după data de 1 august.

O nouă promoție de ofițeri de poliție

Cinci absolvenți ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” București și-au început cariera de polițiști în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui.

Corpul ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui s-a mărit cu 5 ofiţeri, absolvenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” București, promoția iulie 2024, după ce aceștia au depus jurământul de credință.

În funcție de mediile obținute, proaspeții absolvenți au fost repartizați pe funcțiile vacante disponibile, avându-se în vedere situația operativă înregistrată, precum și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Astfel, ofițerii de poliție urmează să-şi desfăşoare activitatea la Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui, Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, Secția 3 Poliție Rurală Bârlad și Secția 8 Poliție Rurală Iana, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad.

Până la terminarea perioadei de tutelă, proaspeții absolvenți vor beneficia de sprijinul colegilor cu experiență și vor fi implicați în rezolvarea problemelor comunității în mijlocul căreia își vor desfășura activitatea.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Județean Vaslui le urează tinerilor mult succes în carieră și îi asigură de tot sprijinul în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor profesionale!

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

5,657FaniÎmi place

Evenimente:

Ultimele articole: