Palatul Administrativ își va schimba fața

Printr-un proiect de 1,1 milioane de lei, Palatul Administrativ din municipiul Vaslui, va cunoaște o prefacere de suprafață tencuiala fațadei fiind reparată. Lucrările de consolidare, pentru o clădire cu un mare risc seismic, mai au însă de așteptat.

Recent, Consiliul Judeţean Vaslui a iniţiat o procedură de achiziţie care are ca termen final data de 14 decembrie 2022. Valoarea totală estimată pentru licitație aflată în pregătire este de 1.194.649,18 lei, iar criteriul de atribuire a fost stabilit ca fiind preţul cel mai scăzut. Câștigătorul va desfășura lucrări de reabilitare la cele patru corpuri de clădire, iar obiectul contractului se referă la lucrările aferente reparațiilor la tencuiala fațadei Palatului Administrativ.

Viitorul contract care va fi semnat va prevedea executarea de lucrări de reparații la tencuiala faţadei clădirii, pentru a putea asigura stabilitatea finisajelor și exploatarea în siguranță a clădirii. Se vor executa finisaje noi prin repararea şi/sau tencuirea fațadelor învechiteși se vor realiza lucrări imperios necesare aducerii în stare de funcţionalitate deplină a corpurilor de clădire, precum și lucrări de înlocuire glafuri la ferestre şi reabilitarea instalaţiilor de scurgere a apei pluviale.

Clădirea din centrul municipiului Vaslui găzduiește cele mai importante instituții, precum Consiliul Județean și Prefectura Vaslui. Construită imediat după reforma administrativă de la sfârșitul anilor 1960, când Vasluiul a devenit reședință de județ, clădirea nu a cunoscut niciodată lucrări de reablitare și consolidare cu toate că experitize ale specialiștilor au clasificat-o cu un risc seismic ridicat.  

În 1994, Palatul Administrativ a trecut pentru prima dată în administrarea Prefecturii, care putea face demersuri direct pe lângă Guvern pentru reabilitare. Timp de 14 ani vasluienii nu au primit decât promisiuni că se vor aloca fonduri guvernamentale pentru reparația capitală a clădirii care, de la inaugurare, în 1973, a trecut prin trei cutremure majore. Nu s-a întâmplat asta, iar în 2008, Prefectura a transmis Palatul din nou în administrarea Consiliului Județean Vaslui, pentru ca să-și „încerce norocul”. De această dată, Consiliul ar fi trebuit să acceseze fonduri, prin Ministerul Transporturilor, de la Banca Mondială. Nu s-a întâmplat nici asta, iar Palatul a trecut iar în administrarea Prefecturii, pentru a încerca din nou cu fondurile guvernamentale. În 2014, Prefectura a cedat din nou clădirea în administrarea Consiliului Județean, pentru ca apoi să o ceară înapoi.

Între timp, Consiliul a comandat o expertiză seismică care să servească ca punct de plecare pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate sau a unuia de oportunitate în tentativa de a se accesa fonduri nerambursabile pentru reabilitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.