Doar 8,45% din locuințele vasluienilor sunt asigurate împotriva cutremurelor

Vasluienii nu își permit să își asigure locuințele. Cu o majoritate a salariaților care lucrează pe salariul minim, polițele active de pe piață au un grad de cuprindere a fondului locativ din județul Vaslui de numai 8,45%. 

Recentul cutremur ia- făcut poate pe mulți vasluieni să se gândească la asigurarea locuințelor, calculele însă i-au îndepărtat din nou de acest „privilegiu”. Cu o majoritate a angajaților din mediul privat care muncesc pentru salariul minim pe economie, vasluienilor le este greu să se gândească la alte cheltuieli decât utilități, hrană, medicamente sau impozite.

La sfârșitul lui septembrie 2022, în județul Vaslui erau active doar 15.056 polițe de asigurare obligatorie a locuinței.

Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, daunele plătite de la apariția obligativității asigurării de locuință sunt în valoare de 467.870 de lei.

În cea ce privește cuprinderea în asigurare a fondului locativ existent la nivelul județului Vaslui, polițile active au un grad de cuprindere de 8,45%.

Conform datelor statistice, numărul spațiilor recenzate din județul Vaslui se ridică la 141.557 de gospodării, 166.279 locuințe și un număr de 123.175 clădiri. Mărimea medie a unei gospodării în județul Vaslui este de 2,64 persoane/gospodărie (264 persoane la 100 gopodării ale populației). Această mărime este mai mică în mediul urban (2,52 persoane pe o gospodărie), comparativ cu mediul rural (2,71 persoane pe o gospodărie).

Potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru locuințele tip B.

Prima anuală obligatorie este de 10 euro, în cazul locuințelor tip B, și de 20 euro în cazul locuințelor tip A. Asigurarea obligatorie acoperă trei riscuri naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren.

Pe 3 noiembrie 2022, la ora 06:50, în România a fost înregistrat un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter, a anunțat Institutul Național de Cercetare. Mișcarea seismică a fost resimțită puternic în România – mai ales în Oltenia și Muntenia, dar și în sudul Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.