Spitalul Județean de Urgență Vaslui marchează Ziua Siguranței Pacientului

În 17 septembrie 2022 Spitalul Județean de Urgență Vaslui marchează Ziua Siguranței Pacientului. Anul acesta tema este „Folosirea sigură a medicamentelor”. „În acest sens, personalul medical este instruit și pacienții sunt informați despre recomandările privind administrarea medicamentelor, verificarea informațiilor pentru a lua în siguranță medicamentele, potențialele efecte secundare, verificarea valabilității, comunicarea dintre pacienți și cadrele medicale”, transmite Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Anul acesta, pe 17 septembrie când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este FOLOSIREA SIGURĂ A MEDICAMENTELOR.

Pacienții și familiile lor sunt singurele constante în sistemele de sănătate, din ce în ce mai complexe. Un pacient poate primi îngrijiri în diferite unități sanitare și la mai mulți furnizori medicali, din diferite specialități.

În astfel de situații, discrepanțele și comunicarea greșită sunt frecvente și pot duce la erori grave de medicație, în special în timpul internării și al externarii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fiecare pas din procesul de îngrijire conține anumite riscuri inerente. Pe măsură ce pacienții se deplasează între furnizorii de servicii de sănătate, aceștia devin vulnerabili la schimbări: de la modificarea stării lor de sănătate, schimbarea echipei medicale și medicamentele prescrise. Implicarea pacienților și a familiilor care s-au confruntat cu vătămări în urma administrării unor medicamente poate oferi informații despre defecțiunile sistemului. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că vocea lor, a pacienților, este auzită în asistența medicală.

În regiunea europeană, potrivit OMS, 50-70% din problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților.

Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile  de medicatie.

Administrarea incorectă a medicamentelor este cauza a mai mult de jumătate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.