Județul Vaslui, consecvența în sărăcie: codași am fost, codași suntem încă

În ultimii 20 de ani, județul Vaslui nu și-a părăsit locul codaș în topul județelor țării cu cel mai mic PIB pe locuitor, cu 764,4 pe locuitor în 2020 și 9.288,9 pe locuitor în 2022 (măsurat în milioane lei). Alte județe, precum Bistrița și Covasna au făcut salturi importante în nivel de trai, ieșind din rândul județelor cele mai sărace, în vreme ce altele, precum Cluj și Timiș au urcat pe primele locuri la standardul puterii de cumpărare.

În 2020, cele mai sărace județe din România (măsurate în PIB/capita) erau Botoșani (cu 945,6 milione lei pe cap de locuitor), Bistrița-Năsăud (cu 933,9 milioane lei pe cap de locuitor), Covasna (cu 881,9 miliaone lei pe cap de locuitor) și Ialomița (804,6 milioane lei pe cap de locuitor). Între timp Bistrița și Covasna s-au dezvoltat, locul lor fiind luat de Teleorman și Călărași. Județul Vaslui se afla pe locul cinci de la coadă în acest clasament al PIB-ului pe locuitor, cu 766,4 milioane lei. În același an, 2000, din punct de vedere al PIB/capita (măsurat în milioane de lei), pe primul loc era București (poziție în care e și azi), urmat de Constanța, Cluj și Prahova.

De atunci, în 20 de ani, clasamentul s-a schimbat în ambele capete. Județul Cluj, de exemplu, a urcat pe locul al doilea, imediat după capitala București, în vreme ce Timișul a urcat pe locul, 3 iar Constanța a coborât pe patru. Județul Vaslui și-a păstrat însă poziția codașă: locul cinci, cu 9.288,9 milioane lei pe cap de locuitor. În același timp, nivelul PIB pe cap de locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare în regiunea București-Ilfov (cea mai dinamică economic regiune a țării) depășește acum cu 29% media UE-28, în timp ce în Regiunea Nord-Est, din care face parte județul nostru, cea mai săracă din România (și a patra din UE ca nivel de sărăcie), PIB-ul pe cap de locuitor reprezintă doar 35% din media UE-28, după cum arată un raport al Băncii Mondiale.

În momentul de față, dintre municipiile reședință de județ ale țării doar Bucureștiul se află printre cele mai mari 100 de economii din UE, cu un PIB pe cap de locuitor (exprimat la standardul puterii de cumpărare) mai mare decât cel raportat de Roma, Madrid sau Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.