Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad în centrul unui nou scandal: Percheziții DNA în trei instituții

După ce, la începutul anului, Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad, instituție care administrează apele din mai multe județe ale Moldovei, printre care și Vaslui, a fost lovită de un scandal al numirilor politice, o chelneriță fiind angajată ca inginer, instituția iese din nou în evidență. DNA a demarat cercetări și percheziții în Iași și Suceva într-un dosar care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat ieri că procurotii săi fac percheziţii la trei instituţii publice din cadrul Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad situate pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, într-un dosar în care se investighează fapte care ar fi fost săvârşite în perioada martie 2020 – 2021. Descinderile au avut loc la Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad, cu sediul în Iaşi, la Primăria Victoria şi Primăria Vatra Moldoviţei.
Conform comunicatului remis de DNA, în cursul zilei de ieri, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare la trei instituţii publice situate pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava.

Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad a fost în centrul unui mare scandal public la începutul anului după ce a ieșit la iveală că o fostă chelnăriţă din Iași fusese angajată în instituție ca inginer. Inginerul Gabi Musteaţă s-a opus angajărilor politice şi a vorbit cu jurnaliştii, postul său fiind ulterior desfiinţat, iar acesta a fost lăsat să plece după o experienţă de 25 de ani. Singurul care a rămas în funcţie este directorul Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi.

Ulterior, fosta chelneriță angajată inginer la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și-a dat demisia după apariția unui articol în publicația Recorder.

Inginerul Gabi Musteață, care s-a opus angajărilor politice și a avut curajul să vorbească despre acestea, a fost somat să predea cheia de la birou și laptopul de serviciu, el contestând însă deciziția de desființare a postului pe care îl ocupa în instanță.

Directorul Petru Avram, vicepreședintele PNL Iași, a decis, în numele instituției, angajarea celor mai buni avocați din Iași specializați în litigii de muncă, pentru a-l împiedica pe Gabi Musteață să câștige în instanță și să revină la Apele Române. Motivul invocat pentru angajarea unor juriști din exterior a fost că cei din instituție sunt prea ocupați.

La sfârșitul anului trecut, Recorder dezvăluia că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid. Directorii cu apartenență politică, odată ajunși în funcții, au adus în insituții pile de partid pe care le-au așezat în funcții înalte, în vreme ce inginerii cu experiență au fost dați la o parte.

Potrivit aceleeși publicații, directorul Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași, se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu.

Totul a culminat cu angajarea, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor, a unei tinere, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași. Simona Iancu, care susține că a terminat facultatea de Chimie, nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple cum ar fi care este unitatea de măsură a debitului de apă, care este malul stâng sau malul drept.

Pus în fața evidenței, directorul „animal politic” a dat vina pe cel care a reclamat neregulile: „Domnul director care a făcut acest lucru este puţin subiectiv, pentru că a umilit-o în faţa celorlalţi colegi. Fata mi-a spus că a fost hărţuită şi umilită”. „Domnul director care a făcut acest lucru (Gabi Musteaţă, care care a intervievat-o pe Simona Iancu – n.) este puţin subiectiv, pentru că a umilit-o în faţa celorlalţi colegi. Fata mi-a spus că a fost hărţuită şi umilită”, a declarat Petru Avram, director Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad Prut – Bârlad.

Simona Iancu nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple, pentru un inginer care ar trebui să se ocupe de eventualele inundaţii din zona de competență a instituției. Tânăra fostă chelneriță nu ştia care este unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul şi care e dreptul sau după ce lege funcţionează Administraţia Naţională Apele Române, după cum au arătat în reportajul lor cei de la Recorder.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.